Η αλήθεια, η αξιοπιστία, η δικαιοσύνη, η οικογένεια, η κοινωνική προσφορά και ο σεβασμός στο περιβάλλον και τον άνθρωπο… τρόπος ζωής των Προσκόπων των Κυκλάδων

Πιστοί στην υπόσχεσή τους

Οι αρχές και τα ιδανικά, που με αγάπη και αφοσίωση υπηρετεί για περισσότερο από έναν αιώνα η προσκοπική οικογένεια των Κυκλάδων, αποτελώντας άξιο παρακλάδι της μεγαλύτερης εθελοντικής κίνησης στον κόσμο, καθρεφτίστηκαν στην χθεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων στη Σύρο.

Μέσα από τους όρκους, τα τραγούδια, τις απαγγελίες και τα θεατρικά δρώμενα των προσκοπικών συστημάτων που λειτουργούν και συνεχώς αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που ενεργοποιούν τους μικρούς συμμετέχοντες στο Σώμα και τους διαμορφώνουν σε χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες μιας καλύτερης κοινωνίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γιάννη Ρίτσου του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη, εκπροσώπου του Λιμενάρχη Σύρου, του δημοτικού συμβούλου Νίκου Σκευοφύλακα, της προέδρου του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, Ειρήνης Χαρδαλή, καθώς και πλήθους μελών και φίλων των Προσκόπων της Σύρου.

Προσκοπική Μέθοδος: Τόσο παλιά και συνάμα, τόσο σύγχρονη

Στο όραμα του Προσκοπισμού, που βοηθά τους νέους και τις νέες να ανακαλύπτουν κλίσεις και δεξιότητες, να ξεπερνούν τυχόν δυσκολίες, να κάνουν πράξη τα ενδιαφέροντα τους, να διαπαιδαγωγούνται δίνοντας βάση στη συνεργασία και την υπευθυνότητα και να προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο, αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής.

Υπενθύμισε μάλιστα πως στόχος της πρωτοπόρας παιδαγωγικής κίνησης είναι να  συμβάλει στην δημιουργία ενεργών πολιτών, που πρεσβεύουν μια θετική αλλαγή και θα συνδράμουν μέσω του έργου τους στη δημιουργία ενός κόσμου, καλύτερου από αυτόν που βρήκαν.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, ο Προσκοπισμός ακολουθεί ένα σύστημα με συγκεκριμένη λειτουργία, αποτελούμενο από οχτώ τομείς που βρίσκονται σε αλληλοεπίδραση μεταξύ τους, συμβάλλοντας από κοινού στην επίτευξη του σκοπού για τον οποίο υπάρχουν.

«Η Προσκοπική Μέθοδος είναι τόσο σύγχρονη που αν πραγματικά ο κάθε άνθρωπος λειτουργούσε στην καθημερινότητα του με τον τρόπο που περιγράφει η Προσκοπική Μέθοδος, το πιθανότερο είναι πώς, πολλά από τα προβλήματα που κατά καιρούς τον ταλαιπωρούν, δεν θα υπήρχαν. Εύκολα, ο καθένας θα καταλάβει το τι σημαίνει ένα παιδί, από τα πρώτα του κιόλας βήματα,  να ακολουθεί ένα προσωπικό και συλλογικό κώδικα αυτοδέσμευσης, ένα κώδικα που στηρίζεται στο τρίπτυχο, Καθήκον στον Θεό, Καθήκον στην Πατρίδα και στον Συνάνθρωπο, καθήκον στον ίδιο του τον εαυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλυφαντής.

Δράσεις για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην υιοθέτηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. «Εμείς οι Έλληνες Πρόσκοποι, οι Πρόσκοποι των Κυκλάδων, κάνουμε πράξη στο Προσκοπικό παιχνίδι, αλλά και στην καθημερινότητα μας, απλά αλλά τόσο σοβαρά πράγματα, που η αλήθεια είναι πως εδώ και τόσα χρόνια αποτελούν τον τρόπο της ζωής μας, όπως υποσχεθήκαμε». Μέσα από τα προγράμματά τους, τα μέλη μένουν πιστά στις Αρχές και στα Ιδανικά που υπηρετούν, την Αλήθεια την Αξιοπιστία, την Δικαιοσύνη, την Οικογένεια, την Κοινωνία, την Ευγένεια, την Φιλία, την Αδελφοσύνη, τον Σεβασμό προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους, την Αγάπη για την Φύση και την Προστασία του περιβάλλοντος, την Αισιοδοξία, την Καλή χρήση του Χρόνου και των Πόρων, την  Εργασία, την Πρόοδο, την Αποφασιστικότητα, το Θάρρος  και την Αυτοπεποίθηση, όλα όσα χρειάζεται δηλαδή η Παγκόσμια Κοινότητα, για την επίτευξη των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης.