Συστέγαση του Συλλόγου «Αρωγή» και του Σωματείου «Ίασις» στο κέντρο της Ερμούπολης

Συνοδοιπόροι για μια κοινωνία με σεβασμό στον συνάνθρωπο

Την κοινή τους εστία εγκαινίασαν το Σωματείο Ατόμων με προβλήματα όρασης Νομού Κυκλάδων «Αρωγή» και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών & Φίλων Κυκλάδων «Ίασις», παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερη σύμπνοια και ένα πνεύμα συνεργασίας σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες δράσεις τους, που στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Τα γραφεία των δύο συλλόγων στεγάζονται στην οδό Πελοποννήσου, στο κέντρο της Ερμούπολης. Η απόφαση για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου λήφθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο με ενέργειες του νυν Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα προχώρησαν άμεσα οι διαδικασίες για την έναρξη εργασιών συντήρησης. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν σημαντικά τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη, τα οποία προσφέρθηκαν και δούλεψαν αφιλοκερδώς για την επισκευή και τον ευπρεπισμό του χώρου, που είναι πλέον σε θέση να στεγάσει πολλές μεγάλες σκέψεις των δύο συλλόγων για τα μέλη τους στη Σύρο και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κοινωνικής υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη, η εντεταλμένη σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Ειρήνη Δράκου, οι σύμβουλοι Ρόζα Ξανθάκη και Βαγγέλης Χαλκιάς, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών συλλόγων του νησιού.

Ενημερωτικές δράσεις με θέμα τα προβλήματα όρασης

Τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου «Ίασις» Μαρία Ρούσσου όσο και η αντιπρόεδρος του Σωματείου «Αρωγή» Άννα – Μαρία Φωσκόλου ευχαρίστησαν θερμά τον Δήμο, τους λοιπούς φορείς και όλους τους πολίτες που αγκαλιάζουν και στηρίζουν το έργο τους.

Στη συνέχεια, η κ. Φωσκόλου αναφέρθηκε στις δράσεις του Σωματείου Ατόμων με προβλήματα όρασης, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. «Η διαχρονικότητα της γραφής ως μέσο επικοινωνίας» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα φιλοξενηθεί στις 13 Μαρτίου 2020 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης. Τα μέλη του Συλλόγου θα είναι σε θέση να αγγίξουν την έκθεση του κ. Μιχαήλ Καΐρη «Χαρτί και Καλαμάρι», ενώ μέσα από ομιλίες καθηγητών του πανεπιστημίου και βιωματικές δραστηριότητες το κοινό θα μάθει πώς μπορεί να διαχειριστεί την αλληλεπίδραση με κάποιον που δε βλέπει.

Η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος θα συνδεθούν μέσω της ενημερωτικής ημερίδας που θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου 2020 στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μέσω τηλεδιάσκεψης, παιδίατρος από την Τήνο θα μιλήσει για τις παθήσεις όρασης και την πρόληψή τους στις μικρές ηλικίες και οφθαλμίατρος από την Πάρο θα αναφερθεί στην ενήλικη ζωή, εστιάζοντας στο γλαύκωμα. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τον Δρ. Άγι Δ. Τσουρό, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα εστιάσει σε θέματα προσβασιμότητας.

Ενίσχυση και ενθάρρυνση των μελών

Καταλήγοντας, η κ. Φωσκόλου τόνισε ότι στόχος αυτών των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ούτως ώστε να είναι έτοιμη να δεχτεί τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες που θα νιώσουν την ασφάλεια και τη σιγουριά να βγουν από το σπίτι τους, να κοινωνικοποιηθούν και να εξυπηρετηθούν.

«Αν ο άνθρωπος δε δεχτεί το πρόβλημα του δεν μπορεί να βγει έξω. Κι εμείς είμαστε εδώ να τον ενισχύσουμε και να τον ενθαρρύνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πινακίδα του Σωματείου «Αρωγή» στην είσοδο των γραφείων περιλαμβάνει επίσης και γραφή Μπράιγ, ώστε να μπορεί να διαβαστεί από τα μέλη του Συλλόγου και γενικότερα, από άτομα με προβλήματα όρασης.