Πιστή τήρηση των υπουργικών αποφάσεων για την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού από τους φορείς των Κυκλάδων

«Θωρακίζονται» τα νησιά

Σε συντονισμένες κινήσεις για την προστασία, την πρόληψη και την αποτροπή διασποράς του νέου κορωνοϊού που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, προβαίνουν άμεσα οι Δήμοι των Κυκλάδων, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Εκπαιδευτικές μονάδες, πολιτιστικοί χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν «σφραγισμένες» για δύο εβδομάδες, προκειμένου να γίνουν οι απολυμάνσεις στα κτίρια, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νησιών για την παροχή υγειονομικής φροντίδας σε πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.

Επιπλέον, οι φορείς συνιστούν σε κατοίκους και επισκέπτες ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στις συμβουλές των ειδικών και προφύλαξη, καθιστώντας σαφές πως η διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας είναι υπόθεση όλων μας.

Σύρος

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και οι δημόσιες σχολές εμπορικού ναυτικού, όπως η ΑΕΝ Σύρου. Η σχετική απόφαση λήφθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στους πολίτες και αφορά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το Υπ. Παιδείας, όπως ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Κατόπιν τούτου, από χθες ανεστάλη η λειτουργία του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Βρεφικού και Παιδικών Σταθμών και της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Οι δομές θα παραμείνουν κλειστές έως και τις 24 Μαρτίου 2020.

Παράλληλα, ο Δήμος συστήνει στη μαθητική κοινότητα του νησιού να ακολουθήσει υπεύθυνα τα προληπτικά μέτρα του Υπουργείου Υγείας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις άσκοπες εξόδους και την παραμονή σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Τέλος, στο πλαίσιο της πρόληψης, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των Κατηχητικών Κέντρων "Άγιος Γεώργιος" και "Άγιος Παύλος", καθώς και των τμημάτων της Ε.Κ.Ν.Ε. που δραστηριοποιούνται στις Ενορίες και στο κτίριο της Καθολικής Επισκοπής στην Ερμούπολη.

Επιπλέον, αναστέλλονται οι Προσκοπικές δραστηριότητες έως και την 24η Μαρτίου 2020. Στο διάστημα αυτό θα απολυμανθούν για προληπτικούς λόγους όλοι οι χώροι των Προσκοπικών Συστημάτων.

Μύκονος

Με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ εναρμονίζεται το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, στο πλαίσιο της ενεργητικής ανίχνευσης ενδεχομένων  κρουσμάτων που εμπίπτουν στον ορισμό και της πρόληψης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε άλλους ασθενείς, επισκέπτες, στο προσωπικό, καθώς και να αποτραπεί η επιμόλυνση των χώρων του στο βαθμό του εφικτού, το Κέντρο Υγείας έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών.

Η διαλογή των περιστατικών και των προσερχομένων πραγματοποιείται έξω από την είσοδο του Κ.Υ, ενώ η είσοδος απαγορεύεται σε συνοδούς. Σε περίπτωση εντοπισμού στοιχείων που συνάδουν με τον ορισμό του ιού, ο ασθενής εξετάζεται σε ανεξάρτητο ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Δεδομένης της πιθανής μετάδοσης του ιού και στην ασυμπτωματική του φάση, η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. Μυκόνου, Ντίνα Σαμψούνη παρακαλεί τον κόσμο να επιδείξει ατομική ευθύνη, τηρώντας με επιμέλεια  τις οδηγίες ατομικής υγιεινής του ΕΟΔΥ, καθώς και την αποφυγή επισκέψεων στο Κέντρο Υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Σε περίπτωση υπόπτου κρούσματος  (οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με ιστορικό  ταξιδιού ή διαμονής σε πληγείσα χώρα ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων), συστήνεται η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210/5212054 και όχι η επίσκεψη στο Κ.Υ χωρίς υπόδειξη από τον ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια, ο Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός «Γεώργιος Αξιώτης» θα φροντίσει για την διενέργεια απολύμανσης στα κτίρια των Παιδικών Σταθμών και στις εγκαταστάσεις του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Τήνος

Απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων και του Κλειστού Γυμναστηρίου, θα διεξαχθεί το προσεχές διάστημα από τον Δήμο Τήνου. Σχετικά με τις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, υπογραμμίζεται ότι ισχύουν όλα όσα προβλέπει η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Συγκεκριμένα το ανώτατο όριο συγκέντρωσης ατόμων, στις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέρχεται αυστηρά σε 60 άτομα.

Άνδρος

Τηρώντας πιστά τις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ο Δήμος Άνδρου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην απολύμανση των Σχολικών Μονάδων του νησιού μας.

Ανάφη

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρωτοφανή γεγονότα που βιώνουμε λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας, ο Δήμος Ανάφης καλεί τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ούτως ώστε να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωσή του. Επίσης τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από και προς την Ανάφη, καθώς το όποιο περιστατικό θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εφόσον δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα στο Ιατρείο.

Επίσης, όποιος έχει συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα, μυϊκούς πόνους, δύσπνοια κλπ), παρακαλείται, όπως παραμείνει στην οικία του, και επικοινωνήσει με το ιατρικό προσωπικό στα παρακάτω τηλέφωνα ούτως ώστε να τον επισκεφτούν για κατ’ οίκον διάγνωση και νοσηλεία.

Τηλέφωνο ιατρού: 6983130071

Τηλέφωνο νοσηλευτή: 6977964870

Τηλέφωνο νοσηλεύτριας: 6908098150

«Θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε χωρίς πανικό αλλά με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την ορθότερη αντιμετώπιση της κρίσης», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος.

 

Πάρος

Με δεδομένο ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ιδιαίτερα επίνοσα άτομα αυξημένου κινδύνου (ηλικιωμένοι, διαβητικοί κτλ), το Κέντρο Υγείας Πάρου ξεκίνησε, αποκλειστικά για αυτή την περίοδο, τη συνταγογράφηση φαρμάκων εξ αποστάσεως (από τηλεφώνου).

Ο ασθενής θα κλείνει τηλεφωνικό ραντεβού δίνοντας κατά προτίμηση το σταθερό τηλέφωνό του, παραμένοντας στην οικία του στον εν λόγω χρόνο. Ο ιατρός θα τηλεφωνεί στον ασθενή στην ώρα περίπου του ραντεβού, θα εξακριβώνει τα στοιχεία ταυτότητάς του μέσω της καρτέλας του με το ΑΜΚΑ και θα συνταγογραφεί τα φάρμακα που ζητά ο ασθενής και υπάρχουν ήδη ως χρόνιες συνταγές στο ιστορικό του ασθενή. Τέλος, θα εκτυπώνει τα έγγραφα και θα τα εσωκλείει σε κλειστούς φακέλους, οι οποίοι παραλαμβάνονται από οποιοδήποτε πολίτη ο οποίος θα επιδείξει την αστυνομική ταυτότητα του ασθενή. Δύναται και ένα άτομο να παραλάβει πολλούς φακέλους υπό την προϋπόθεση ότι θα επιδείξει τις αντίστοιχες αστυνομικές ταυτότητες.

Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται από χθες σε πλήρη ισχύ αποκλειστικά για τις συνταγογραφήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Υγείας Πάρου και όχι σε αυτές των Περιφερειακών Ιατρείων. Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Γεώργιος Τζανίδης έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους Προέδρους των Κοινοτήτων Νάουσας και Μάρπησας, ενώ θα συναντηθεί άμεσα και με τον Δήμαρχο Πάρου με σκοπό το μέτρο με τη βοήθεια της Δημοτικής Αρχής, να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί.

Ετικέτες: