Προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των προσκοπικών συστημάτων σε Σύρο, Μύκονο και Κύθνο

Οι Πρόσκοποι των Κυκλάδων μετρούν αντίστροφα

Σήμα για την επανέναρξη των προσκοπικών δράσεων, μετά από δυόμιση μήνες εγκράτειας, προσοχής και υπομονής, δόθηκε από τη Γενική Εφορεία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, σκορπίζοντας χαρά σε βαθμοφόρους και μέλη της παιδαγωγικής κίνησης σε όλη τη χώρα.

Μικροί και μεγάλοι πρόσκοποι της Σύρου, της Μυκόνου και της Κύθνου μετρούν αντίστροφα για την επανένωσή τους, που θα τους δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουν την περιπέτεια, το παιχνίδι, την εκπαίδευση και πάνω από όλα την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, τηρώντας φυσικά τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και προστασία.

Όπως προκύπτει από την άρση σε μεγάλο βαθμό των περιοριστικών μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας, από την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από τις 18.5.2020 και των Δημοτικών Σχολείων από την 1.6.2020 αλλά και από τις σχετικές αναφορές των αρμοδίων Αρχών, η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας διαμορφώνεται κατά τέτοιο τρόπο, που πλέον ενδείκνυται υπό προϋποθέσεις η επιστροφή των παιδιών στην καθημερινότητά τους και τις αγαπημένες τους ασχολίες.  

Ως εκ τούτου, οι σημερινές συνθήκες επιτρέπουν πλέον την επανένωση των Ομάδων Προσκόπων και των Κοινοτήτων Ανιχνευτών από το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 και των Αγελών Λυκοπούλων από το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 με την αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων κανόνων και προϋποθέσεων, ούτως ώστε το εν γένει πλαίσιο και περιβάλλον των δράσεων να είναι ασφαλές για όλους τους συμμετέχοντες.

Μέχρι νεωτέρας, οι δράσεις που μπορούν να πραγματοποιούν τα Προσκοπικά Τμήματα είναι τυπικές συγκεντρώσεις, δράσεις πόλης, περίπατοι και ημερήσιες δράσεις ζωής υπαίθρου - εκδρομές.

Γενικές οδηγίες

Στην παρούσα φάση δεν θα πραγματοποιούνται δράσεις που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση είτε σε αντίσκηνο είτε σε άλλο κλειστό χώρο, ούτε έξοδοι με ναυτοπροσκοπικά σκάφη παντός είδους.

Συστήνεται τα Ενήλικα στελέχη να λαμβάνουν ενημέρωση εκ των προτέρων για τα μέλη του Τμήματος που πρόκειται να συμμετάσχουν στη δράση και σε κάθε περίπτωση να καταγράφουν τα μέλη που εν τέλει συμμετείχαν.

Εφόσον στη δράση συμμετέχουν περισσότερα των είκοσι ανηλίκων μελών του Τμήματος, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τα Ενήλικα Στελέχη ούτως ώστε η ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των συμμετεχόντων στον εν γένει στενό χώρο πραγματοποίησης της δράσης να περιορίζεται στα αναγκαία τμήματα της δράσης, υπό την τήρηση και των κατωτέρω αναφερομένων μέτρων προστασίας. Για όλα τα υπόλοιπα τμήματα της δράσης (ιδίως στα παιχνίδια) θα πρέπει να επιδιώκεται αυτά να διεξάγονται σε μικρότερες ομάδες των συμμετεχόντων, οι οποίες θα διατηρούν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους. Ειδικότερα, αναφορικά με τα μεγάλα αριθμητικά Τμήματα (τριάντα μέλη και άνω), ενδείκνυται ο επιμερισμός του Τμήματος σε δύο μέρη και η υλοποίηση της ίδιας δράσης δύο φορές, είτε την ίδια χρονική στιγμή σε διαφορετικά μέρη είτε σε άλλη χρονική στιγμή. 

Χώροι δράσεων

 Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας μόνο σε εξωτερικούς, ανοικτούς χώρους, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται χώροι όπου προκαλείται συνωστισμός άλλων ατόμων (π.χ. πολυσύχναστα μέρη, υπαίθρια μουσεία, αξιοθέατα κλπ.). Η χρήση κλειστών χώρων (Προσκοπικών Εστιών και Προσκοπικών Κέντρων) θα περιορίζεται μόνο για την εναπόθεση προσωπικών αντικειμένων των μελών του Τμήματος και για χρήση των χώρων υγιεινής (τουαλέτες, κουζίνες) και θα γίνεται με τάξη και σειρά, ώστε να μην συνυπάρχουν ταυτόχρονα στον κλειστό χώρο περισσότερα του ενός ατόμου ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.

Για την ανωτέρω χρήση, οι προσκοπικοί χώροι θα πρέπει να είναι επιμελώς καθαροί και τακτοποιημένοι, οι δε χώροι υγιεινής (τουαλέτες, W.C.) θα πρέπει να καθαρίζονται πριν και μετά τη δράση με διάλυμα χλωρίνης, να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα είδη υγιεινής (σαπούνι, αλκοολούχο διάλυμα, χαρτομάντηλα, μάσκες) και να αερίζονται επαρκώς πριν τη δράση του Τμήματος.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν επιτρέπονται παιχνίδια που περιλαμβάνουν σωματική επαφή, πολύ κοντινές αποστάσεις, «πιάσιμο» αντικειμένων με το στόμα, δάγκωμα αντικειμένων ή δοκιμές τροφίμων.

Αυστηρές προϋποθέσεις

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειακού Εφόρου Κυκλάδων, Νεκτάριου Αλυφαντή στην «Κοινή Γνώμη», τα Στελέχη των Προσκόπων και στα τρία νησιά του Νομού μελετούν τις οδηγίες της Γενικής Εφορείας προκειμένου να οργανώσουν κατάλληλα τα συστήματά τους με στόχο την επαναλειτουργία τους.

Δεδομένου του πλήθους των προϋποθέσεων και των μέτρων που καλούνται να ακολουθήσουν, τα Συστήματα πιθανόν να είναι έτοιμα να υποδεχτούν και πάλι τα μέλη τους, στις 6 Ιουνίου 2020.

Σημειώνεται ότι το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων της Κύθνου διαθέτει 45 μέλη. Στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου συμμετέχουν 40 άτομα. Τέλος, στη Σύρο λειτουργούν το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων με 60 άτομα, το 1ο Σύστημα Προσκόπων με 12 μέλη και το 2ο Σύστημα Σύστημα Προσκόπων με έδρα την Ποσειδωνία, που βρίσκεται ακόμα σε τροχιά ανάπτυξης.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλυφαντής, οι νέες συνθήκες ίσως να μην επιτρέψουν φέτος τη διοργάνωση κατασκηνώσεων, καθώς επιβάλλουν τη χρήση μίας σκηνής ανά άτομο, κάτι που κρίνεται κοστοβόρο και πολύ πιο περίπλοκο. «Αν τελικά είναι εφικτό, εξαρτάται από τα αντανακλαστικά των βαθμοφόρων που θα το διοργανώσουν. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε από τον Ιανουάριο την ημερομηνία των κατασκηνώσεων, καθώς και τους συμμετέχοντες»., αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, δεν κρύβει τον προβληματισμό των βαθμοφόρων του σχετικά με τον αριθμό των θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα για την επαναλειτουργία των συστημάτων, ωστόσο ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός και σίγουρος πως όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς και εν μέσω καραντίνας

Κατά τη διάρκεια της αναστολής τους, τα προσκοπικά συστήματα των Κυκλάδων πραγματοποιούσαν διαδικτυακές δράσεις και αποστολές.

Επιπλέον, οι Πρόσκοποι της Σύρου έδειξαν για μία ακόμη φορά τις κοινωνικές ευαισθησίες τους, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία της ΠΕ Κυκλάδων παρέδωσε στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου 150 ear guards, για τη βελτίωση των συνθηκών του προσωπικού που φορά προστατευτικές μάσκες. Το και αποτελεί υλοποίηση ενός σχεδίου του 13χρονου αδελφού Καναδού προσκόπου Quinn Callander, του οποίου έμπνευση είναι το συγκεκριμένο πρωτότυπο 3D σχέδιο.

Τέλος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα στη Στέγης Ανηλίκων προς την τοπική κοινωνία, οι Πρόσκοποι Σύρου αποφάσισαν να διαθέσουν προς τη Στέγη αποθέματα τροφίμων που υπήρχαν στο Προσκοπικό Κέντρο ως εφεδρεία στο πλαίσιο της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

Αφενός η ανάγκη αυτή που προέκυψε δεν μπορεί να αφήσει ανενεργά τα αντανακλαστικά των Προσκόπων, αφετέρου είναι μια ενέργεια που απορρέει από τη Υπόσχεσή μας και τους 17 Βιώσιμους Στόχους του ΟΗΕ, που πρόσφατα υιοθέτησε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Τα τρόφιμα παρέδωσε αντιπροσωπεία βαθμοφόρων και σύντομα να υπάρξει μέριμνα για αντικατάστασή τους στο Προσκοπικό Κέντρο, έτσι ώστε να διατεθούν άμεσα σε όποια ανάγκη παρουσιαστεί.