«ΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΩΝ»

Παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο οι λουόμενοι και στην Πάτρα στην οποία πέρυσι τον Ιούνιο κατεγράφησαν οκτώ πνιγμοί!
  • Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020 - 06:25

Με σημαντική καθυστέρηση ενός μήνα θα πιάσουν τα... πόστα τους στις παραλίες, οι περισσότεροι ναυαγοσώστες, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους, προπονούμενοι στα... ρηχά!

Υπό ... φυσιολογικές συνθήκες, ο Ιούνιος  είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, εκείνος ο οποίος ανοίγει τον... χορό της μαζικής εξόρμησης στη θάλασσα.

Παρ’ όλα αυτά, η έναρξη του ναυαγοσωστικού έργου, εφέτος, μετατίθεται κατά ένα μήνα: Θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου!

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Και κάπως έτσι, δημιουργείται ένα διπλό... πρόβλημα, χώρια που υποβόσκει κι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος:

Μέχρι να έρθει ο Ιούλιος, ποιος θα προστατεύει τους λουόμενους και μάλιστα σε δημοφιλείς περιοχές,  στην Πάτρα, όπως η Πλαζ , που (δυστυχώς) πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ πνιγμών.

Συγκεκριμένα, το 2019 οι πνιγμοί στην Πάτρα ήταν οκτώ εκ των οποίων οι τέσσερις το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου, ενώ οι ναυαγοσώστες που υπήρχαν στις παραλίες επενέβησαν σε 12 καταγεγραμμένα περιστατικά, εκ των οποίων τα πέντε πολύ σοβαρά.

Ο ΔΗΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ…

Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη από την 1η Ιουνίου, σε όλες τις παραλίες, καθώς ο καιρός τις προσεχείς ημέρες θα βελτιωθεί και αναμένεται να επαναληφθεί η «εικόνα» των ημερών καύσωνα του Μαϊου, όπου χιλιάδες πολίτες έσπευσαν στις παραλίες, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ναυαγοσωστική κάλυψη.

Πάντως, το σχέδιο νόμου άφησε ένα ... μισάνοιχτο “παραθυράκι” στους Δήμους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τοποθετήσουν ναυαγοσώστη πριν από την 1η Ιουλίου.

Με το διάταγμα που έχει βγει, η κυβέρνηση αφήνει αυτό το μικρό παραθυράκι, ότι εάν θέλει ένας Δήμος μπορεί να βάλει ναυαγοσώστες νωρίτερα. Δυστυχώς, λίγοι Δήμοι  πανελλαδικά και στην Αχαϊα, φρόντισαν να υπάρχουν ναυαγοσώστες από 1η Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μία παραλία δεν χαρακτηρίζεται πολυσύχναστη από τις καρέκλες των μαγαζιών! Ο νόμος προβλέπει πότε και πως χαρακτηρίζονται οι παραλίες πολυσύχναστες από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, όπως επίσης και ότι οι ναυαγοσώστες δεν αποτελούν προσωπικό καταστημάτων, αλλά προστατεύουν τους πολίτες κατά την διάρκεια της αναψυχής τους στην θάλασσα και την παραλία και πρέπει να εργάζονται κανονικά.

Ετικέτες: