Αποτελέσματα διαγωνισμού του 3ου έτους του προγράμματος «Recognize and Change»

Ας αφήσουμε τις διαφορές μας στην άκρη

Στις καρδιές των χρηστών του διαδικτύου μίλησαν για μία ακόμη χρονιά τα βίντεο μαθητών της Σύρου, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς έργου «Recognize and Change».

Με θέμα «Η Βία ως συνέπεια των διακρίσεων», οι φετινοί συμμετέχοντες οπτικοποίησαν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σημασία της αποδοχής αλλά και τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και πιο φιλικό.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης και

έχει ως στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σχετικά με θέματα ταυτότητας και σχέσεων.

Ο διαγωνισμός του τρίτου και τελευταίου κύκλου του απευθύνθηκε  σε μαθητές του Γενικού Λυκείου, του ΕΕΕΓΥ-Λ και του 3ου Γυμνασίου  Σύρου που συμμετείχαν στα εργαστήρια του προγράμματος.

Μέσα από την ειδική πλατφόρμα ψηφοφορίας του έργου από τις 8 έως τις 31 Μαΐου 2020, το κοινό με μεγάλη συμμετοχή είδε και βαθμολόγησε τα 9 βίντεο των μαθητών.

Βάσει της ψηφοφορίας, αλλά και της απόφασης της επιτροπής αξιολόγησης τα τρία βίντεο που κερδίζουν στο διαγωνισμό είναι τα εξής:

  1. “It hurts people”,  μαθητών από τη Β’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Σύρου.

Μέσα από το βίντεο οι μαθητές προσπάθησαν να αποτυπώσουν τη θλίψη, τον πόνο και τη ντροπή που νιώθει ένα παιδί, ως δέκτης μίας βίαιης συμπεριφοράς, ακόμη κι όταν αυτή μοιάζει με ένα απλό παιχνίδι.

  1. “In your hands”, της ομάδας ατσίδες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου.

Tα χέρια σου μπορούν να γίνουν γροθιά, να χτυπήσουν, να πληγώσουν, να χωρίσουν, να καταστρέψουν. Μπορούν να αγγίξουν, να χαϊδέψουν, να γιατρέψουν, να συνδέσουν, να δημιουργήσουν. Τα χέρια σου μπορούν να εκφράσουν τη βούλησή σου. Μπορούν να σμιλέψουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζεις, έτσι ή αλλιώς. Έχεις την επιλογή να κάνεις τη διαφορά. Να μετατρέψεις τη βία σε σύνδεση. Να δεις τον κόσμο και να τον αλλάξεις. Η δύναμη είναι στα χέρια σου.

  1. Be united” της ομάδας Radioactive από τη Β’τάξη του Γενικού Λυκείου Σύρου. Το βίντεο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο, μαθητές και εκπαιδευτικοί απαντούν στην ερώτηση γιατί αισθάνονται διαφορετικοί, ενώ στο δεύτερο παρουσιάζεται ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Γιώργου Μακρυωνίτη που μας καλεί να είμαστε ενωμένοι και να αφήσουμε τις διαφορές μας στην άκρη.

Η καθεμία από τις 3 ομάδες θα λάβει το ποσό των 800 ευρώ, το οποίο μπορεί να διαθέσει για υλικοτεχνικό εξοπλισμό του σχολείου, για κοινωνικό σκοπό ή για διάχυση του προγράμματος, ύστερα από απόφαση των μελών της και με σχετική επικύρωση από το σύλλογο διδασκόντων.  Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης ευχαριστεί όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους νέους εκπαιδευτές, για την πολύτιμη συμμετοχή και συνεργασία και να τους ευχηθούμε καλό καλοκαίρι.