Ομιλία της Ψυχολόγου Λιάνας Τσαρουχά στον Φοίνικα για τις επιπτώσεις των διαρκών αλλαγών στη ζωή του ανθρώπου

Πάλη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Προσκεκλημένη του Επιμορφωτικού Φιλοτεχνικού Συλλόγου Φοίνικα Σύρου ήταν για μία ακόμη φορά η Ψυχολόγος – Ψυχοπαιδαγωγός Λιάνα Τσαρουχά.

Σε μία πραγματικότητα εξαιρετικά απρόβλεπτη, όπου οι αλλαγές στη ζωή μας είναι συνεχείς και ραγδαίες, η ιατρός μίλησε σε μέλη και φίλους του Συλλόγου για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και να προσαρμοστεί σε μια πρωτόγνωρη για τον ίδιο κατάσταση, που πολλές φορές φαντάζει στα μάτια του απειλή.

Η ομιλία έλαβε χώρα, το βράδυ της Τετάρτης, στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Ολύμπια στο Φοίνικα.

Η κ. Τσαρουχά σημείωσε πως το θέμα αυτής της συνάντησης προέκυψε από τις ψυχολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού που άρχισαν να εμφανίζονται κατά την περίοδο του εγκλεισμού και κορυφώθηκαν με τα σημάδια που άφησε η πανδημία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κατέστησε σαφές πως το αίσθημα της αβεβαιότητας κυριαρχεί πλέον στη ζωή μας, καθώς αδυνατούμε να κάνουμε προβλέψεις και σχέδια για το μέλλον. «Γνωρίζουμε περισσότερο τι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε, παρά τι μπορούμε να προγραμματίσουμε ακόμη και λίγους μήνες μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα από την ομιλία της, η κ. Τσαρουχά εστίασε στην ψυχολογία των μεταβάσεων και ανέλυσε τα συναισθήματα που ο άνθρωπος βιώνει όταν βρίσκεται μπροστά σε μια αλλαγή.  Ωστόσο, υπογράμμισε πως η αλλαγή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που πηγαίνει χέρι-χέρι με την επιβίωση. Ο Δαρβίνος, μάλιστα, είχε επισημάνει ότι μέσα στην εξέλιξη, τα όντα που επιβιώνουν είναι εκείνα που έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται, τα ευπροσάρμοστα. Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές αλλαγές, είτε απροειδοποίητες, είτε προγραμματισμένες, η διαχείριση των οποίων μας καλεί να στρέψουμε το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον για να καταφέρουμε να κάνουμε μία νέα αρχή. Πολύτιμη φυσικά είναι και η στήριξη από το στενό περιβάλλον μας, που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσωπική προσπάθειά μας να δούμε τα πράγματα με μια πιο ελπιδοφόρα μάτια.

Η ομιλία διεξήχθη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020».