Συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στο πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ

Η Σίφνος είναι #gopafree

Με ανεπτυγμένο το αίσθημα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης, ο Δήμος Σίφνου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου εγκαινίασαν τη συνεργασία τους με την ΑΜΚΕ Cigaret Cycle.

Στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος #gopafree δημιουργήθηκε ένα δίκτυο ανακύκλωσης αποτσίγαρων, αποτελούμενο από οχτώ ειδικούς κάδους, το οποίο σταδιακά θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί σε περισσότερα σημεία του νησιού.

Εκκρεμεί η συμμετοχή της Σύρου

Υπενθυμίζεται ότι, στο εν λόγω πρόγραμμα θα συμμετέχει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, διαμέσου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο οποίος υπέγραψε –προ μηνών- σύμβαση συνεργασίας με την αρμόδια εταιρεία για την υλοποίηση της δράσης, που προς το παρόν εκκρεμεί. Καρπός αυτής της συνεργασίας θα είναι η προμήθεια και η τοποθέτηση τριών κάδων σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης για τη συλλογή αποτσίγαρων, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα. Τα έσοδα που θα προκύπτουν από τον όγκο των αποτσίγαρων θα διατίθενται στην Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου για την κάλυψη διαφόρων αναγκών της. Το πρόγραμμα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου με μία μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί επίσημα η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την  Cigaret Cycle.

Βάσει των παραπάνω, η Σίφνος αποτελεί σήμερα το πρώτο νησί των Κυκλάδων, που γίνεται #gopafree κι έπονται περισσότερα, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του συνιδρυτή και διευθυντή της Cigaret Cycle AMKE, Γιώργο Σακελλαρίου, ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει τόσο ο Δήμος Μυκόνου, όσο και ο Δήμος Μήλου, ο οποίος πιθανότατα να ενταχθεί τον επόμενο μήνα.

Δημιουργία νέων ανακυκλωμένων βιομηχανικών προϊόντων

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα αποτσίγαρα αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης, καθώς δεν είναι βιοδιασπώμενα. Περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής. Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό.

“Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πως η γόπα, αν και μικρή, είναι τοξική για το περιβάλλον, μπορεί να μολύνει έως επτά λίτρα νερού και μικροοργανισμούς ακόμη και να καταλήξει στο πιάτο μας, δεδομένου ότι ψάρια και ζώα μπορούν να φάνε έως και ένα κιλό αποτσίγαρα» τονίζει ο κ. Σακελλαρίου, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων τσιγάρων, στη χώρα μας συγκεντρώνονται ετησίως 22 δισεκατομμύρια γόπες.

Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους. Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες.

Το πρόγραμμα #gopafree περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για τα αποτσίγαρα, τη συλλογή τους σε αυτά και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στο εξωτερικό και την επεξεργασία τους για τη μετατροπή των βλαβερών για το περιβάλλον υλικών και ουσιών σε λίπασμα και νέο ανακυκλωμένο προϊόν από τη Cigaret Cycle, τη μόνη ελληνική, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα συγκέντρωσης, διαχείρισης και ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην Ελλάδα, με στόχο τη μείωση του αριθμού αυτών που καταλήγουν στο περιβάλλον και την αποτροπή της επιπρόσθετης μόλυνσης που συντελείται σε αυτό. 

Τα αποτσίγαρα διαχωρίζονται και με ειδική διαδικασία παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

Μέρος των εσόδων από την πώληση της ανακυκλώσιμης ύλης που προκύπτει από τα αποτσίγαρα θα διατίθεται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης και ακοής με σκοπό την ανάκτηση των αισθήσεων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

 

Περαιτέρω ανάπτυξη του «πράσινου» χαρακτήρα της Σίφνου

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Σίφνου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) προμηθεύτηκαν τους πρώτους ειδικούς κάδους, οι οποίοι  τοποθετήθηκαν σε 8 κεντρικά πολυσύχναστα σημεία του νησιού και παραλίες, με στόχο η απόρριψη των αποτσίγαρων να γίνεται μέσα σε αυτούς, ξεκινώντας έτσι ένα δίκτυο ανακύκλωσης, το οποίο σταδιακά θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί και στους άλλους οικισμούς  του νησιού. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η συνεργασία υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατοίκων και επισκεπτών. 

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση  των νέων ειδικών κάδων, ενώ  το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου συμβολικός καθαρισμός της παραλίας του Πλατύ Γιαλού και διανομή ενημερωτικού υλικού για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων.

Η Σίφνος, ένα από τα ωραιότερα και πιο οργανωμένα νησιά της χώρας μας, γίνεται #gopafree και θα συνεχίσει να εφαρμόζει προγράμματα που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατοίκων και επισκεπτών. Η συμμετοχή όλων σε αυτό το νέο εγχείρημα θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του “πράσινου” χαρακτήρα του νησιού που όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να εδραιώσει και να προβάλει στους επισκέπτες του», δήλωσε η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.