Έναρξη του προγράμματος #gopafree με την τοποθέτηση των πρώτων κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην Ερμούπολη

Σύρος, ένα νησί με αυξημένες κοινωνικές ευαισθησίες

Διάθεση των εσόδων στην Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου

Τρεις ειδικούς κάδους για την ανακύκλωση αποτσίγαρων αποκτά από σήμερα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα #gopafree της ΑΜΚΕ Cigaret Cycle θα τοποθετηθούν δύο κάδοι στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου κι ένας ακόμη στην εμβληματική πλατεία Μιαούλη, με απόφαση της Κοινότητας Ερμούπολης.

Πέρα από την εφαρμογή της δράσης σε δημόσιους χώρους, εξίσου σημαντική θεωρείται και η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς τρεις κάδοι περισυλλογής αποτσίγαρων θα τοποθετηθούν και στο ναυπηγείο της Σύρου. Το Νεώριο θα αποτελέσει το πρώτο ναυπηγείο στην Ελλάδα όπου οι καπνίζοντες από τους 600 εργαζομένους στη βαριά βιομηχανία θα εφοδιάζονται το πρωί που θα πηγαίνουν στην εργασία τους με το ειδικό «τασάκι» μπαμπού, (σε μορφή καλαμιού) με χωρητικότητα 25 γόπες και στο τέλος της βάρδιάς τους θα το αδειάζουν στους ειδικούς κάδους αποκομιδής στην πύλη της επιχείρησης (προαιρετική διαδικασία).

Εξασφάλιση συνολικά 65 κάδων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΟΝΕΧ Neorion Shipyards, αναγνωρίζοντας την αξία και τα οφέλη του προγράμματος για την τοπική κοινωνία, δωρίζει στο νησί 57 ακόμη κάδους. Μία επιπλέον δωρεά προέρχεται και από την «ΕΡΜΗΣ Σύρου Μεταφορική», που εξέφρασε την επιθυμία της να προσφέρει προς τον Δήμο δύο κάδους. Οι παραπάνω προσφορές έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου.

Συνοψίζοντας, το νησί θα διαθέτει στην κατοχή του συνολικά 65 κάδους, οι έξι εκ των οποίων θα λάβουν σήμερα τη θέση τους στα προαναφερθέντα σημεία. Οι υπόλοιποι 59 θα τοποθετηθούν προσεχώς σε διάφορα σημεία της Σύρου, αφού εξασφαλιστούν οι προαπαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των Κοινοτήτων και οι σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Η επέκταση του προγράμματος στο παραλιακό μέτωπο με αιχμή τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού θα ξεκινήσει κατά την περίοδο του Πάσχα, που σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η ομαλή διεξαγωγή της δράσης βασίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, των Κοινοτήτων και του Λιμενικού Ταμείου.

Αγαστή συνεργασία μεταξύ φορέων και ιδιωτών

Η ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ για τη συμμετοχή της Σύρου στο πρόγραμμα #gopafree, πριν από μήνες, κίνησε το ενδιαφέρον ευαισθητοποιημένων πολιτών του νησιού οι οποίοι ξεκίνησαν να συλλέγουν αποτσίγαρα σε δικά τους κουτιά με στόχο να τα εναποθέσουν μελλοντικά στους ειδικούς κάδους της Cigaret Cycle. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Κοινότητας Γαλησσά με πρωτοβουλία του μέλους της, Αγνής Βουτσίνου, των υπηρεσιών του Δήμου, των υπαλλήλων στο Αμαξοστάσιο και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Λίτσα Παππά.

Τα αποτσίγαρα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό καρότσι και θα αποθηκεύονται σε χώρους αποκλειστικά διαθέσιμους για τους σκοπούς της δράσης, σε άριστη συνεργασία με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τον Αντιδήμαρχο, Πέτρο Μώτο. Στους οδοκαθαριστές της Ερμούπολης θα δοθούν αύριο από την εταιρεία  Cigaret Cycle δέκα καλάμια μπαμπού με αιχμηρή άκρη για την περισυλλογή αποτσίγαρων από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία  από τον Γενάρη του 2021 είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση στα αποτσίγαρα μια και αποτελούν την πρώτη πηγή μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η σπουδαιότητα της παραπάνω δράσης σ ένα νησιωτικό Δήμο και πρωτεύουσα νομού με 25.000 κατοίκους σε μια μικρή έκταση είναι αδιαμφισβήτητη. Υπογραμμίζεται ότι η πρόθεση της Σύρου για την υλοποίηση του προγράμματος, άνοιξε τον δρόμο και για τη συμμετοχή άλλων νησιωτικών Δήμων, όπως του Δήμου Χίου (70 κάδοι), του Δήμου Αντιπάρου (2 κάδοι) και του Δήμου Σίφνου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συνεργαζόμενη εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του ΦΟΔΣΑ Σύρου στη διάχυση του προγράμματος, χάρισε στον Δήμο μας τον έναν εκ των τριών κάδων που θα τοποθετηθούν σήμερα στην Ερμούπολη.

Δράση ανταποδοτικού χαρακτήρα

Οι γόπες ανά τόνο έχουν χρηματιστηριακή αξία, με τιμή αυτή τη στιγμή 1 ευρώ το κιλό. Στην παρούσα δράση το διοικητικό συμβούλιο του φορέα ανακύκλωσης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης ομόφωνα  αποφάσισε το αντίτιμο να κατατεθεί στον λογαριασμό της Εθελοντική Αιμοδοσίας Σύρου, ενός συλλόγου που προσφέρει τα μέγιστα στην ενημέρωση, εγγραφή και παροχή αίματος στους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.

Τα αποτσίγαρα αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες. Τα αποτσίγαρα περιέχουν… αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής. Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό. Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό. Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους. Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους. Τα αποτσίγαρα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle, διαχωρίζονται και με ειδική διαδικασία παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα. Τα αποτσίγαρα εξάγονται στη Νότια Γαλλία, όπου γίνεται επεξεργασία και ανακύκλωση κάθε κομματιού από το οποίο αποτελούνται.

Το νησί της Σύρου αποδεικνύει ότι η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον είναι ουσιαστικότερη όταν συνοδεύεται από πράξεις. Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πιστεύει πως η τοπική κοινωνία θα ανταποκριθεί στην περιβαλλοντική και κοινωνική δράση για τα αποτσίγαρα με την ίδια θέρμη με την οποία αγκάλιασε την ανακύκλωση ρούχων (μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 18 τόνοι).