Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αγκαλιάζει το «Όραμα Ελπίδας» και αναλαμβάνει την ενημέρωση και την εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Το καλό, όταν μοιράζεται… γίνεται καλύτερο

Η αξία και η ζωτική σημασία της εθελοντικής προσφοράς θα αναδειχθούν και πάλι μέσα από τη δεύτερη κατά σειρά δράση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με επίκεντρο τον άνθρωπο, σε συνέχεια της σύμπραξής του με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για την προώθηση της δωρεάς βλαστοκυττάρων που πρόσφατα απέφερε τον πρώτο της «καρπό».

Δια μέσου της Κοινωνικής Υπηρεσίας του, ο Δήμος μπαίνει κάτω από την «ομπρέλα» του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» με πρόεδρο τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αποτελώντας το τέταρτο εγγεγραμμένο συνεργαζόμενο κέντρο ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τον παραπάνω σκοπό εξυπηρετούν σταθερά δύο ιδιωτικά ιατρεία και ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός του νησιού, πολύτιμοι συνεργάτες της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» που δημιουργήθηκε και επιτελεί έργο από το 2016, έχοντας ενεργή παρουσία σε μεγάλες πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές διοργανώσεις.

Πέντε συμβατοί δότες από το 2016 μέχρι σήμερα

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν μια αίτηση με τα προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία προστατεύονται από το Σωματείο και στη συνέχεια, δίνουν δείγμα στοματικού επιχρίσματος για την εξέταση της ιστικής τους ταυτότητας. Όταν κάποιος ασθενής χρειαστεί Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών/Αιμοποιητικών Κυττάρων, ξεκινά αναζήτηση για συμβατό δότη αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον (αδελφό/αδελφή).

Με δεδομένο ότι μόνο οι 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Παγκόσμιο Αρχείο Δοτών για συμβατό μη συγγενή εθελοντή δότη. Η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων Εθελοντών Δοτών είναι σημαντική γιατί, λόγω γενετικών ομοιοτήτων, πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα βρίσκουν δότες οι Έλληνες ασθενείς.

Όσοι περισσότεροι εγγραφούν, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην υπάρχει Έλληνας χωρίς συμβατό δότη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τόπο μας, έχουν εγγραφεί από το 2016 έως σήμερα 1.000 δότες, εκ των οποίων οι 5 βρέθηκαν συμβατοί, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία που θέλουν 1 μόνο συμβατό δότη ανάμεσα σε 1.000 άτομα.

Προώθηση της ιδέας της εθελοντικής προσφοράς

Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας", που λειτουργεί την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει σκοπό την εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών, ώστε να αυξηθούν οι Έλληνες εθελοντές που καταχωρούνται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και των οποίων ο αριθμός σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Αυτό θα πραγματοποιείται αφ’ ενός με τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα, και χρειάζονται Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Ο.) ή αλλιώς Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων (Μ.Α.Κ.), αφ’ ετέρου με την λήψη δείγματος στοματικού επιχρίσματος, την τυποποίηση και την εγγραφή του υποψήφιου εθελοντή δότη.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, να βρίσκουν μοσχεύματα οι περισσότεροι Έλληνες ασθενείς που χρειάζονται Μ.Α.Κ. από μη συγγενείς δότες. Σήμερα το 90% και πλέον αυτών των ασθενών, λαμβάνουν μοσχεύματα προερχόμενα από Τράπεζες Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του εξωτερικού.

Προτεραιότητα της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, δικτύου φορέων υποστήριξης εν γένει, περιλαμβανομένων και Δήμων ή/και νομικών προσώπων αυτών που θα αποτελούν βασικούς συνεργάτες της, οι οποίοι μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης και αφιλοκερδώς θα υποστηρίζουν την υλοποίηση της προσπάθειας της. Οι υπηρεσίες ή/και τα νομικά πρόσωπα των Δήμων αυτών θα αποτελούν το σημείο αναφοράς συγκεκριμένης περιοχής, για την ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών δοτών.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα αναλάβει πολύπλευρα την υποστήριξη του έργου της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ». Ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα μέσω, μεταξύ άλλων, και του ΚΕΠ Υγείας αυτού να προωθήσει την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς και την σημασία της εγγραφής νέων εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων στην Ελληνική και την Παγκόσμια Δεξαμενή. Αυτό θα γίνεται με την ενημέρωση ενδιαφερόμενων πολιτών, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, την διανομή εντύπων, την ορθή συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής υποψήφιου εθελοντή δότη, ο οποίος πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για την όλη διαδικασία της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων και την λήψη στοματικού επιχρίσματος ή αίματος για την HLA τυποποίηση εθελοντών δοτών, καθώς και με την ορθή τήρηση και αποστολή των δεδομένων στο «ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ακολούθως θα γίνεται καταχώρηση των στοιχείων του εθελοντή δότη από την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στο αρχείο της, καθώς και έλεγχος της ιστοσυμβατότητας αυτού, εγγραφή του στα αρχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) και στην Διεθνή Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

Εάν βρεθεί συμβατός με ασθενή, εθελοντής δότης ο οποίος έχει εγγραφεί στην Τράπεζα από το Σύλλογο η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» θα έρθει σε επαφή μαζί του για να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος που θα γίνει στο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ή στο πλησιέστερο αιματολογικό κέντρο που συνεργάζεται μαζί μας και θα ενημερώνεται ο Δήμος, για την πιθανή δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων. Η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων θα πραγματοποιηθεί σε διαπιστευμένο κέντρο συλλογής αιμοποιητικών κυττάρων.

Ευαισθητοποιημένοι δημότες

Την αρμοδιότητα της ενημέρωσης και της εγγραφής εθελοντών δοτών θα αναλάβει υπάλληλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου που θα οριστεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της. Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος δεν θα υποκαταστήσει την εθελοντική δράση «Η Σύρος αγκαλιάζει το όραμα ελπίδας», η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα, έχοντας ως αρχή ότι το καλό, όταν μοιράζεται, γίνεται καλύτερο.

«Προσωπικά είμαι υπερήφανη για τους δημότες μας που αγκαλιάζουν τόσο τις δράσεις στις οποίες λαμβάνω μέρος, όσο και εκείνες που έχουν δημιουργηθεί στον ένα χρόνο ενασχόλησής μου με τα κοινά», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για κοινωνικά θέματα και μία εκ των δημιουργών της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το όραμα ελπίδας», Αγγελική Πρίντεζη.