Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών στη Σύρο

Αληθινή και ανιδιοτελής προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο

Με αισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης και ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων τίμησε και φέτος την ελληνική μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία, που αποτυπώνεται στο μεγάλο κοινωνικό έργο που άφησαν πίσω τους σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών, τελέστηκε χθες επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Αμέσως μετά, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μάρκο Δαδάο, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικότερες στιγμές αυτής της χρυσής διαδρομής προσφοράς με μοναδικό στόχο το κοινό συμφέρον.

Όπως τόνισε, σχολεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και ευαγή ιδρύματα φέρουν το όνομα σπουδαίων ευεργετών που σε εποχές δύσκολες και ταραγμένες στήριξαν την πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας, προσφέροντας ανιδιοτελώς την περιουσία τους για την προάσπιση των εθνικών δικαίων, την ανακούφιση και την περίθαλψη συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη.

Άπλωμα ενός χεριού βοηθείας χωρίς απαίτηση ανταπόδοσης

«Σήμερα κάνουμε συχνά αναφορές σε χώρους που είναι έργα εθνικών ευεργετών. Και όλες αυτές οι αναφορές, επειδή γίνονται στο πλαίσιο της καθημερινότητας, δε δίνουν την ευκαιρία αναγωγής της σκέψης μας σε αυτούς τους ανθρώπους και στο έργο τους για την πατρίδα, για το οποίο τα ονόματά τους δόθηκαν στους δημόσιους αυτούς χώρους», σημείωσε ο κ. Δαδάος.

Υπενθύμισε δε πως οι άνθρωποι αυτοί μεγαλούργησαν οικονομικά κατά τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα εκτός Ελλάδος και παρόλο που έζησαν και εργάστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μακριά από την πατρίδα τους, όχι μόνο δεν την ξέχασαν, αλλά διέθεσαν και μέρος της περιουσίας τους για την ανάπτυξη του τόπου και την παροχή βοήθειας στους συμπατριώτες τους.

Πρόσθεσε δε, πως η Σύρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περιοχές στης πατρίδας μας που ευεργετήθηκε από σημαντικές προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα: τους αδελφούς Μπαμπαγιώτη (ιδρυτές του ορφανοτροφείου Θηλέων), τον Νικόλαο Ισιδώρου (μεγάλος δωρητής στο ορφανοτροφείο Αρρένων), τον Ιωάννη Βαρδάκα, τον Σταμάτιο Πρώιο, τους αδελφούς Ρεθύμνη, τον Γιάννη και την Ελένη Βάτη κ.α.

«Αυτό ακριβώς τιμούμε. Την αληθινή, ανιδιοτελή αγάπη από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το μοίρασμα των προβλημάτων. Το άπλωμα ενός χεριού βοηθείας χωρίς απαίτηση ανταπόδοσης», κατέληξε ο κ. Δαδάος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πύλης (προ του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και συντήρησης των ταφικών μνημείων των Εθνικών Ευεργετών που βρίσκονται στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως και έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου.