Συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία

Η δυσλεξία δεν είναι μειονέκτημα

Με χρώμα μπλε-τιρκουάζ φωταγωγήθηκε χθες το βράδυ το Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία, όπως έχει θεσπιστεί η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Η –συμβολικού χαρακτήρα- πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για την ειδική αυτή μαθησιακή διαταραχή, νευροβιολογικής προέλευσης.

Η δυσλεξία αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία οδηγούν σε ορισμένες δυσκολίες των ατόμων, σχετιζόμενες κυρίως με γλωσσικές ικανότητες , όπως η ανάγνωση, η ορθογραφία και η αποκωδικοποίηση-απόδοση νοήματος κειμένου. Τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες τόσο με τον γραπτό όσο και με τον προφορικό λόγο με αποτέλεσμα η ικανότητα εκμάθησης να δυσχεραίνεται. Οι διαφορές στην εγκεφαλική δομή των δυσλεκτικών ατόμων παρατηρούνται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο σε σχέση με των μη δυσλεκτικών.

Έχει διαπιστωθεί η υπεροχή δυσλεκτικών ατόμων σε ορισμένες λειτουργίες αντίληψης που σχετίζονται με την τρισδιάστατη χωρική λογική, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την τυχαία-συμπτωματική  εκμάθηση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω κανείς συνειδητοποίει την αναγκαία αναθεώρηση της οπτικής μας ως προς τη δυσλεξία. Αντί να ρωτάμε «τι είναι η δυσλεξία;» θα έπρεπε κανείς να αναρωτηθεί «τι μπορούμε να μάθουμε από άτομα με μαθησιακές προκλήσεις, όπως η δυσλεξία;». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 10-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας έχει δυσλεξία.

Απαραίτητη η ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη

Ωστόσο, η δυσλεξία δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους πάσχοντες, καθώς μέσω ειδικών πρακτικών από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και συμβούλους, αντιμετωπίζεται. Όλοι μαζί, γονείς και κοινωνία, θα πρέπει να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τα δυσλεκτικά άτομα, δίνοντας τους ψυχολογική υποστήριξη και ώθηση, γιατί μην ξεχνάμε, ότι σπουδαίοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχοντας την ιδιαιτερότητα αυτή, έχουν επιτύχει τα μέγιστα.

«Η ειδική αυτή μαθησιακή διαταραχή, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απογοητεύει τα άτομα αυτά, καθώς χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και τη συμβολή ειδικών μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Τόσο η οικογένεια και το σχολείο, όσο και η κοινωνία στο σύνολό της, οφείλει να στηρίζει ψυχολογικά και συναισθηματικά τα άτομα με δυσλεξία, ενθαρρύνοντάς τα να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους», σημείωσε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στη σχετική ανακοίνωσή του.