Δράση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών

Αθλητικός Περίπατος και προγράμματα εκγύμνασης

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχουν  ως στόχο την παροχή υπηρεσιών που προσβλέπουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται προς τους δημότες νέα προγράμματα εκγύμνασης που χωρίζονται σε δύο τομείς:

Στα εσωτερικά προγράμματα, που απευθύνονται σε άτομα από 18 έως 60 ετών και είναι για τον προβλεπόμενο αριθμό ατόμων βάση τετραγωνικών και κανονισμών του υγειονομικού πρωτοκόλλου λόγω covid19.

Στους αθλητικούς περιπάτους, οι οποίοι δεν έχουν όριο ηλικίας και θα πραγματοποιούνται με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα Αθλητικού Περιπάτου και Εκγύμνασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα τεθεί προς έγκριση στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε αυτό περιλαμβάνονται:

  • Αθλητικός Περίπατος με διατατικές ασκήσεις: Βάδισμα σε μέτριο ρυθμό (ήπια αερόβια άσκηση), διατάσεις σε υπαίθριο χώρο και προαιρετική επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.
  • Πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης: Ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης με το βάρος του σώματος ή λάστιχα ή μικρά βάρη, με στόχο τη βελτίωση της αντοχής της δύναμης των βασικότερων μυϊκών ομάδων του σώματος
  • Ασκήσεις ευλυγισίας/μυϊκών διατάσεων/ stretching: Οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της μυϊκής υγείας, στην ευλυγισία (στο εύρος της κίνησης αρθρώσεων), στο συγχρονισμό κινήσεων, στο κυκλοφορικό σύστημα, στη χαλάρωση του σώματος, και την αποφυγή καταπόνησης των μυών, των αρθρώσεων και μικροτραυματισμών.
  • Πρόγραμμα Ορθοσωμικής Γυμναστικής : Εστιάζοντας στο μυο-σκελετικό σύστημα και στη σωστή στάση του σώματος, αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας του σώματος . Συμβάλει στην υγεία της σπονδυλικής στήλης και στην αύξηση της σωστής κινητικότητας όλων των αρθρώσεων
  • Ελεύθερη ώρα χρήσης οργάνων: Χρήση διαθέσιμων οργάνων στον χώρο, όπως διαδρόμου, ποδηλάτου, λάστιχων και δυνατότητα ασκήσεων εδάφους (με προσωπικό στρώμα), κατά προτεραιότητα, κατόπιν ραντεβού και με επίβλεψη και καθοδήγηση γυμναστή στο χώρο .

Υποχρεώσεις εξυπηρετούντων-αθλουμένων:

Τα προγράμματα εκγύμνασης λειτουργούν μόνο κατόπιν κατοχύρωσης θέσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 22810-81001 με την υπεύθυνη γυμνάστρια ΠΕ Φυσικής Αγωγής. Οι θέσεις συμμετοχής σε αυτά, είναι περιορισμένες λόγω κανονισμών και πρωτοκόλλων ασφαλείας COVID. Τα εσωτερικά προγράμματα απευθύνονται σε άτομα από 18 έως 60 ετών ενώ οι αθλητικοί περίπατοι δεν έχουν όριο ηλικίας.

Πριν την συμμετοχή, είναι απαραίτητη η δήλωση φόρμας συμμετοχής και η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ιατρικής ικανότητας ή ιατρικής βεβαίωσης.

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και αποδέχονται την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης (λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής, θρησκευτικής, ψυχολογικής) μεταξύ εξυπηρετούντων ή μεταξύ εξυπηρετούντων και στελεχών της Δομής.

Είναι υπεύθυνοι/ες για τα προσωπικά τους αντικείμενα και σε περίπτωση απώλειας, τα μέλη του προσωπικού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Οφείλουν να σέβονται τους/τις υπαλλήλους, τους/τις εθελοντές/εθελόντριες, τους/τις ωφελούμενους/ες, καθώς και τους χώρους του Τμήματος.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εκτός από τους αθλητές και αθλούμενους την ώρα της άσκησης.

Αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, χειραψιών και εναγκαλισμών. Τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης προτείνεται η τήρηση των ακόλουθων αποστάσεων: Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ αθλητών.

Υποχρεωτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα κατά την είσοδο στο εσωτερικό χώρο εκγύμνασης και πριν ακουμπήσουν στα κοινόχρηστα όργανα και αντικείμενα.

Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί), ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).

Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και απόρριψή του, άμεσα σε κάδο απορριμμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, χρήση του εσωτερικού των αγκώνων.

Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει πυρετό ή άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από ιό COVID-19 (δύσπνοια, έντονη κόπωση, βήχα) δεν θα προσέρχεται στην εγκατάσταση, ούτε στα προγράμματα για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών. Εφόσον πρόκειται για αθλητή, θα ενημερώνει άμεσα τηλεφωνικά τον γυμναστή (κα Ειρήνη) ή την νοσηλεύτρια της δομής (Κα Βάσω).

Σε περίπτωση που κάποιος εξυπηρετούμενος / αθλούμενος νοσήσει από τον ιό COVID-19, οφείλει να ενημερώσει τους αρμόδιους του Τμήματος, ώστε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ό,τι προβλέπεται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με τη διαχείριση πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Για να επιστρέψει στην άσκηση θα πρέπει υποχρεωτικά να επισκεφτεί Ιατρό καρδιολόγο και να προσκομίσει βεβαίωση ικανότητας άθλησης.

Δεδομένου ότι τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν δωρεάν στου Δημότες (εφ’ όσον εγκριθούν από το ΔΣ) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αγγ. Πρίντεζη: «Συμμετέχουμε, προσαρμοζόμαστε, ενεργούμε»

Το πρόγραμμα και ο κανονισμός λειτουργίας θα ανακοινωθούν κατόπιν της έγκρισης της δράσης από το δημοτικό συμβούλιο με ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και από την ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

«Το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου μας συνεχώς αναπτύσσεται προσφέροντας στους Δημότες μας  δράσης που συμβάλλουν στη βελτίωση και του βιοτικού τους επιπέδου πέραν του μέχρι τώρα κοινωνικού-ψυχολογικού (μέσω του Κέντρου Κοινότητας) αλλά και σωματικού με ψυχολογικές προεκτάσεις με τη συμμετοχή σε ομάδα και την επικοινωνία με άλλα μέλη της Κοινότητας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, Αγγελική Πρίντεζη, προσθέτοντας «συμμετέχουμε, προσαρμοζόμαστε, ενεργούμε, προσφέρουμε «χέρι βοήθειας»  σ’ όλους τους τομείς στήριξης της κοινωνίας μας».