«ΠΑΤΡΙΣ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ: Επί ποδός όλοι για την αποκατάσταση των ζημιών

  • Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020 - 06:24

Συγγενείς, φίλοι, εθελοντές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και δεκάδες πληγέντες, βρίσκονταν σε ένα διαρκή αγώνα όλο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αποκαταστήσουν έστω και στοιχειωδώς τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

Μπορεί η κακοκαιρία στο Ηράκλειο για τον πολύ κόσμο να τελείωσε την Πέμπτη, όμως ο «Γολγοθάς της επόμενης ημέρας» για δεκάδες πολίτες συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Παρά τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε ο δήμος Ηρακλείου και παρά τις επισκέψεις στελεχών στις πληγείσες περιοχές του δήμου Χερσονήσου, που υποδήλωναν ενδιαφέρον, σε πραγματικό χρόνο, οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, έπρεπε άμεσα να «μαζέψουν» τα κομμάτια τους, να αποκαταστήσουν στο βαθμό του δυνατού τις ζημιές και να επανέλθουν, έστω και «λαβωμένοι» στην επόμενη ημέρα, αφού οι όποιες αποζημιώσεις δεν προβλέπονται να είναι άμεσες παρά τις καλές προθέσεις αυτοδιοικητικών και βουλευτών.

Κι αυτό ασφαλώς συμβαίνει διότι ο τρόπος λειτουργίας του Κράτους διαφέρει από τον τρόπο αντίληψης του μέσου πολίτη κι επίσης απέχει πολύ περισσότερο από τις πραγματικές ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι υπήρξε ένα πραγματικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον για τις μεγάλες καταστροφές στον Καρτερό, κι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινήθηκαν και κινούνται όσο το δυνατόν ταχύτερα για την καταγραφή όλων των ζημιών, αλλά και για την προώθηση των αναγκαίων διαδικασιών αποκατάστασης.

Εντυπωσιακή ήταν παράλληλα και η ανταπόκριση των εθελοντών, αλλά και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στη διαδικασία αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στον Καρτερό. Οι εικόνες της καταστροφής, αλλά και η λάσπη που πλημμύρισε το ναό, υποδήλωναν πως η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Χάρη στη ενεργοποίηση όμως ανθρώπων που νοιάζονται, αλλά και των μηχανημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα έγινε ευκολότερο, με αποτέλεσμα να μπορέσει να βελτιωθεί η αποκαρδιωτική εικόνα στο ναό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η νέα εβδομάδα πάντως βρίσκει τους δύο Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο σε πλήρη εγρήγορση σε δύο επίπεδα.  Κατ’ αρχάς στο επίπεδο ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών και για την έναρξη των διαδικασιών αποζημιώσεων.

Κατά δεύτερον όμως, σε επίπεδο οργάνωσης της «επόμενης ημέρας» η οποία και θα πρέπει να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης να δημιουργήσει μια νέα «ασπίδα προστασίας» που θα λαμβάνει υπόψη τη σφοδρότητα των φαινομένων, αλλά και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων σε πολλά σημεία που έχουν κριθεί επικίνδυνα.