Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων σε ένα ακόμη νησί των Κυκλάδων

#gopafree» και η Μύκονος

Στην εφαρμογή του προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων με το σύνθημα #gopafree, προχωρούν ο Δήμος Μυκόνου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου.

Το πρωτότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Cigaret Cycle» που υλοποιείται με επιτυχία και στο νησί της Σύρου, στοχεύει σε ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον χωρίς απορρίμματα από τα τσιγάρα που καθημερινά ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο και τις παραλίες και μολύνουν τα θαλάσσια ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι, τα αποτσίγαρα αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής μόλυνσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες. Περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής. Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό. Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό. Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους. Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

Την έναρξη του προγράμματος #gopafree στο -δημοφιλές στον διεθνή τουριστικό χάρτη,-  νησί των Κυκλάδων σήμανε η τοποθέτηση, συνολικά 20 κάδων, σε κεντρικά σημεία της Μυκόνου: Δημαρχείο Μυκόνου (πρόσοψη ισογείου), Γιαλό Μυκόνου (Άι Νικολάκι), Λάκκα (είσοδος Α’ Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου), Λιμάνι Μυκόνου Τούρλος, Γήπεδο Κόρφου (αναψυκτήριο), ΚΕΠ Δήμου Μυκόνου Αργύραινα, Κέντρο Υγείας Μυκόνου, Κοινότητα Άνω Μεράς Μυκόνου, Πλατεία Άνω Μεράς.

Τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι κάδοι ενώ το καλοκαίρι το πρόγραμμα θα επεκταθεί στις παραλίες και τα πολυσύχναστα τουριστικά σημεία του νησιού.

Περιβαλλοντική ευαισθησία από τους μαθητές

Στην προσπάθεια υιοθέτησης μιας νέας οικολογικής συνήθειας συμμετέχουν και τα παιδιά, στέλνοντας το μήνυμα πως η περιβαλλοντική παιδεία και ενσυνείδηση ξεκινά πολύ νωρίς. Τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου με τη Διευθύντρια κ. Δήμητρα Αγγελοπούλου και την δασκάλα τους κρατώντας στα χέρια τους τα ατομικά ανακυκλώσιμα τσιγαροδοχεία της Cigaret Cycle φώναξαν #gopafree και υποσχέθηκαν να μεταφέρουν στους γονείς και τους συγγενείς τους το μήνυμα.

Οι γόπες που συγκεντρώνονται μετά από ειδική επεξεργασία μετατρέπονται σε υλικό φιλικό προς το περιβάλλον που μπορεί εκ νέου να χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο απομακρύνονται και ανακυκλώνονται ο καπνός και το χαρτί ως υλικά του αποτσίγαρου με τη μετατροπή τους σε λίπασμα με ιδανική χρήση την ανθοκομία και σε δεύτερο στάδιο το πλαστικό που απομακρύνεται και ανακυκλώνεται σε βιομηχανικό πλαστικό σε εργοστάσια του εξωτερικού.

Τα έσοδα από την ανακύκλωση των υλικών επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή βοηθημάτων όρασης και ακοής που χορηγεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle.