“ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ” ΛΕΣΒΟΥ

Διατηρώντας το κοινό μας μέλλον

Νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς και την περιβαλλοντική προστασία
  • Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020 - 06:26

Με πολλές συμμετοχές από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Διατηρώντας το κοινό μας Μέλλον Νέες Προσεγγίσεις στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβαλλοντικής Προστασίας» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO την περασμένη Δευτέρα, αξιοποιώντας τις υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 500. Σκοπός του Συμποσίου ήταν να τονίσει το επείγον ζήτημα της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ανάγκη διεθνούς συντονισμένης θεσμικής δράσης ενόψει των επικείμενων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή.

Η εισαγωγική ομιλία στο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ τις εργασίες χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Πολιτισμού της UNESCO, Ernesto Ottone Ramrez.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσε μία προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί μόνο ζήτημα εθνικής πολιτικής, αλλά απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες.

Η Αικατερίνη Τζιτζικώστα υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων έναντι της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά σήμερα.

Τέλος, ο Ernesto Ottone Ramrez αναφέρθηκε στις άμεσες απειλές για την παγκόσμια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Τόνισε ιδιαίτερα την αλληλεξάρτηση φύσης, ανθρώπου και πολιτισμού και την ανάγκη οι πολιτικές προστασίας να στηρίζονται σ' αυτή την αλληλεξάρτηση για να είναι αποτελεσματικές και να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.