“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κόπωση των Κομοτηναίων από τα παρατεταμένα μέτρα

  • Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:27

«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής, παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει. Σήμερα εκτιμούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%». Αυτή ήταν η εκτίμηση του διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε, η οποία μάλιστα έγινε στα τέλη Οκτωβρίου ‘20. Έκτοτε, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντείνει τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ τους κι η Ελλάδα, βρίσκεται σε ισχύ και υπό παράταση το δεύτερο lockdown.

Η κόπωση από την διαρκή εφαρμογή είναι ιδιαίτερα αισθητή πλέον και στην Κομοτηνή. Η σύγκριση της κίνησης στην πόλη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και του τωρινού επαρκεί, για να εξάγουμε την «εικόνα» μίας πόλης που «λειτουργεί» περισσότερο. Η κίνηση του κόσμου είναι συχνότερη, ενώ δεν λείπει συνωστισμός σε μέρη όπως πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι, τράπεζες, σούπερ μάρκετ. Άλλωστε, κι ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η κόπωση των Ελλήνων από τα ολοένα και παρατεταμένα μέτρα είναι λογική, ενώ κι ο ίδιος πρόσφατα δεν έδωσε καλό παράδειγμα φωτογραφούμενος δίχως μάσκα στην Πάρνηθα. Η μετακίνηση ήταν επιτρεπτή σύμφωνα με το «γράμμα» του νόμου (αν και εδώ υπάρχει το αντιπιχείρημα πως στο έντυπο μετακίνησης η άσκηση περιορίζεται «κοντά στην οικία»), αλλά σίγουρα η συμπεριφορά του ήταν αντίθετη στο «πνεύμα» του νόμου.

ΑΜΘ: Τα πρόστιμα της Δευτέρας 7/12

Την ίδια ώρα, εντατικοί παραμένουν οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την χώρα για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Την Δευτέρα 7/12 πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 46.289 έλεγχοι, από τους οποίους οι 6.590 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.329 παραβάσεις και συνελήφθησαν 4 άτομα, εκ των οποίων 977 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ (εκ των οποίων 59 στην ΑΜΘ). Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 36.607 ομοειδείς παραβάσεις.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 345 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας - μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν 339 πρόστιμα των 300 ευρώ και 6 των 150 ευρώ (18 συνολικά στην ΑΜΘ). Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 16.147 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 15.172 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 975 των 150 ευρώ.

Διονύσης Βοργιάς