Ισχυρές χιονοπτώσεις “έντυσαν” στα λευκά αρκετά νησιά των Κυκλάδων, ενώ μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών λόγω της κακοκαιρίας

Τα νησιά στην “καρδιά” της «Μήδειας»

  • Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:19

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Κυκλάδες βρέθηκαν χτες, Τρίτη, στο επίκεντρο της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια σε αρκετά από τα νησιά να σημειωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές.

Η «Μήδεια» σε πλήρη ένταση την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, “αγκάλιασε” τις Κυκλάδες, με πολλά νησιά να ντύνονται στα λευκά, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως ο Πιττορφός της Άνδρου, η Κόρωνος και η Απείρανθος της Νάξου, η Χώρα της Σερίφου, η Πέρα Μεριά της Κέας και η Χώρα της Αμοργού.

Την Τρίτη, έως αργά το απόγευμα, η χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Απείρανθο και την Κόρωνο Νάξου, με -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ θυελλώδεις ανέμους με ριπές που έφτασαν τα 122 χιλιόμετρα την ώρα κατέγραψε ο σταθμός τον Άγιο Ιωάννη της Τήνου το μεσημέρι και 116 χιλιόμετρα την ώρα ο σταθμός της Αιγιάλης στην Αμοργό.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στο νησί της Άνδρου και συγκεκριμένα τις περιοχές Βουρκωτή, Λαρδιά και Καππαριά. Άμεσα έσπευσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα μέλη των οποίων εργάστηκαν υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου τα προβλήματα να αποκατασταθούν έως το μεσημέρι.

Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώθηκε και στην Κάτω Μεριά Αμοργού, με άμεση κινητοποίηση και εκεί συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των προβλημάτων.

Κλειστοί δρόμοι στην Άνδρο

Κατόπιν αιτήματος που απέστειλε ο Δήμαρχος Άνδρου, Δ. Λοτσάρης και εγκρίθηκε από τη Διοίκηση της Αστυνομίας, διεκόπη για προληπτικούς λόγους από χτες, Τρίτη, έως και σήμερα, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 και ως τις 10 το πρωί, η κυκλοφορία στο επαρχιακό, οδικό δίκτυο από Αποίκια – Βουρκωτή – Άρνη, λόγω της έντασης των δυσμενών, καιρικών φαινομένων, που επικρατούν στο νησί. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, μηχανήματα του Δήμου Άνδρου, του ΣΕΔΑ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρούσαν στο σύνολο του οδικού δικτύου, όπου υπήρχε πρόβλημα, ώστε να κρατηθεί ανοικτό.

Αυστηρές συστάσεις στους οδηγούς

Ακόμη όμως και στα νησιά, όπου σημειώθηκαν χιονοπτώσεις, αλλά δεν έκλεισε το οδικό δίκτυο, αυστηρές υπήρξαν οι συστάσεις των Δήμων προς τους οδηγούς, για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και ελαχιστοποίηση των άσκοπων μετακινήσεων, λόγω της επικινδυνότητας από την ολισθηρότητα των δρόμων.

Ενδεικτικά, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κίνηση των οχημάτων μετά το Φιλώτι και στο υπόλοιπο ορεινό οδικό δίκτυο, εφιστώντας την προσοχή των κατοίκων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγησή τους. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων βρέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα και από νωρίς το πρωί επιχειρούσε με εκχιονιστικά μηχανήματα και ρίψη αλατιού όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Ο Δήμος Κέας με ανακοίνωσή του χτες, ενημέρωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο “Βορρέας” του Δήμου. Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα όχημα του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου με πλήρωμα δύο ατόμων πραγματοποίησε περιπολίες στο νησί για τυχόν προβλήματα, ένα περιπολικό όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Κέας έκανε ανάλογους ελέγχους, ενώ μηχανήματα του Δήμου επιχείρησαν όπου απαιτήθηκε. Όπως επισημάνθηκε στη σχετική ανακόινωση, δυσκολίες εντοπίστηκαν στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα από τον Παλιόμυλο μέχρι τα Χαβουνά και από το ελικοδρόμιο μέχρι τον Άγιο Λουκά. Ο Δήμος συνέστησε η μετακίνηση στις περιοχές αυτές όταν είναι απαραίτητη να γίνεται με οχήματα 4x4 ή με οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες, κυρίως λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος, όπως επίσης μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες στο σύνολο του οδικού δικτύου, προτείνοντας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή και ελαχιστοποίηση των άσκοπων μετακινήσεων, συνέστησε ο Δήμος Αμοργού στους οδηγούς, ενώ και ο Δήμος Σερίφου με ενημέρωσή του τόνιζε ότι η δική κυκλοφορία από τη Χώρα μέχρι τον Καλλίτσο, από τη βόρεια πλευρά, καθώς και μέχρι το Μέγα Χωριό νοτιοδυτικά, πρέπει να γίνεται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και μόνο με οχήματα 4x4, πάντα με χαμηλή ταχύτητα.

Κλειστά σχολεία

Απόφαση, για συνέχιση αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την Τετάρτη, έλαβαν μεταξύ άλλων οι Δήμοι Άνδρου, Θήρας, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Κέας και Πάρου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι διδακτικές ώρες των μαθητών δεν χάνονται, αλλά αναπληρώνονται, καθώς τα παιδιά κάνουν κανονικά μάθημα μέσα από την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Πασπαλίστηκε” η Απάνω Μεριά

Το αποτύπωμά της άφησε στην Απάνω Μεριά η κακοκαιρία "Μήδεια", με τους κατοίκους της, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης να αντικρίζουν ένα όμορφο λευκό τοπίο.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, η Σύρος μπορεί να μην έχει ντυθεί στα άσπρα, ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοήθησαν να υπάρξει ένα λεπτό στρώμα χιονιού και πάγου σε μεγάλες εκτάσεις της Απάνω Μεριάς.

Βελτίωση από σήμερα

Από σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται από τις πρωινές ώρες βελτίωση των καιρικών φαινομένων και σταδιακή εξασθένηση των ανέμων. Σύμφωνα με την ενημέρωση του διαδικτυακού κόμβου του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, meteo.gr, σήμερα η θερμοκρασία στα νησιά των Κυκλάδων θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στο κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 6 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένιση.

Προειδοποίηση, υπάρχει και για εμφάνιση ισχυρού παγετού σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για αύριο Πέμπτη, προβλέπεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ δε θα λείψουν κατά τόπους το χιονόνερο και οι βροχοπτώσεις.

Ετικέτες: