Σάρωσαν τις διακρίσεις στους «Χρυσούς Σκούφους» τα εστιατόρια των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και το Συριανό «Ηλιοβασίλεμα» του σεφ Κ. Μπουγιούρη

Κυκλάδες και Σύρος στην κορυφή της γαστρονομίας

  • Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:17

Με έντονο το «άρωμα» των Κυκλάδων, ολοκληρώθηκε και φέτος η απονομή της τιμητικής διάκρισης των Χρυσών Σκούφων, ενώ διάκριση έλαβε και το εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» στον Γαλησσά της Σύρου, του Συριανού σεφ, Κωνσταντίνου Μπουγιούρη.

Στον «απόηχο» της φετινής τουριστικής σεζόν, ο γαστρονομικός πολιτισμός των νησιών, η ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και η μακρόχρονη πείρα στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, έφεραν τις Κυκλάδες στην κορυφή για ακόμη μία χρονιά στον θεσμό των «Χρυσών Σκούφων» 2021.

Τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου διεξήχθη ο θεσμός των Ελληνικών Βραβείων Γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι» 2021, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την τελετή απονομής να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Εκεί, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης 23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση Top Notch, κατέκτησαν 31 εστιατόρια.

Αυστηρή αξιολόγηση με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο θεσμός των «Χρυσών Σκούφων» αποτελεί σήμα γαστρονομικής ποιότητας ήδη από το 1996. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες της εστίασης και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, ως μια γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.

Αρχικά ο θεσμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ωστόσο οι αιγίδες μέσα στα χρόνια πλήθυναν, με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκφράζουν την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.

Όσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης και βαθμολόγησης των εστιατορίων στο πλαίσιο των θεσμών «Χρυσοί Σκούφοι» τονίζεται πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη δουλειά που στηρίζεται σε τεράστια, πολύχρονη και συνεχώς ανανεούμενη εμπειρία, σε συχνά γαστρονομικά ταξίδια στο εξωτερικό για τη βιωματική επαφή με τις καινούργιες τάσεις της γαστρονομίας αλλά και στη δοκιμή των κλασικών αξιών των ξένων κουζινών.

Σημειώνεται δε, πως η βαθμολογία των εστιατορίων στο πλαίσιο των θεσμών «Χρυσοί Σκούφοι» αφορά μόνο την κουζίνα των εστιατορίων και τίποτε άλλο. Η αξιολόγηση των εστιατορίων γίνεται με διεθνή κριτήρια, γεγονός που σημαίνει ότι τα εστιατόρια της Ελλάδας τοποθετούνται βαθμολογικά εκεί που πρέπει σε σύγκριση με τα κορυφαία εστιατόρια του εξωτερικού, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, κάθε γευσιγνώστης βαθμολογεί κάθε ένα χωριστά τα πιάτα που δοκιμάζει και στη συνέχεια υπολογίζει το μέσο όρο τους. Αφού ολοκληρωθεί η ατομική βαθμολόγηση κάθε κριτή, βγαίνει ο μέσος όρος του βαθμού που προκύπτει από το μέσο όρο των ατομικών βαθμών όλων των γευσιγνωστών. Αυτός είναι και ο τελικός βαθμός με τον οποίο αξιολογείται το κάθε εστιατόριο.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολογία είναι:

α) η ποιότητα των πρώτων υλών

β) η μαγειρική τεχνική-επιδεξιότητα των σεφ

γ) η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων

δ) τα πρωτότυπα υλικά

ε) οι δόκιμα ευφάνταστοι συνδυασμοί

στ) η αισθητική εμφάνιση των πιάτων

ζ) η γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων

Η Κυκλαδίτικη γαστρονομία στην κορυφή

Από τα 23 εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με «Χρυσό Σκούφο», αρκετά ήταν εστιατόρια των Κυκλάδων, κυρίως της Σαντορίνης και της Μυκόνου.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία «Χρυσοί Σκούφοι» βραβεύτηκαν τα εστιατόρια:

  • Lauda (15,5/20) Οία, Σαντορίνη, σεφ Γιώργος Δόσπρας και Σύμβουλος Σεφ Emmanuel Renaut
  • Lycabettus Restaurant (15,5/20), Οία, Σαντορίνη, σεφ Νίκος Λειβαδιάς
  • Σελήνη (15,5/20) Φηρά, Σαντορίνη, σεφ Χάρης Νικολούζος
  • Petra Restaurant (15/20), Οία, Σαντορίνη, σεφ Σπύρος Κασελούρης, Executive σεφ, Τάσος Στεφάτος
  • Santoro (15/20), Ημεροβίγλι, Σαντορίνη, σεφ Γιάννης Κουτσοπεράκης, Σύμβουλος σεφ Jean Charles Metayer
  • Grandma’s (15/20), Χώρα, Ίος, σεφ Αλέξανδρος Λέπεσης, Σωτήρης Ευαγγέλου

Στην κατηγορία “Top Notch”, βραβεύτηκαν τα εστιατόρια:

  • Alali, Καλντέρα-Ακρωτήρι, Σαντορίνη, σεφ Άνταμ Κοντοβάς, Μάνος Ρεγκούκος
  • BeefBar Mykonos, Άγιος Ιωάννης, Μύκονος, σεφ Ντίνος Φωτεινάκης
  • Ηλιοβασίλεμα, Γαλησσάς, Σύρος, σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης
  • Jackie O’ Beach, Super Paradise, Μύκονος, σεφ Χριστόφορος Πέσκιας
  • Kenshō Psarou Restaurant, Ψαρού, Μύκονος, σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης
  • Μαραθιά, Χώρα, Τήνος, σεφ Μαρίνος Σουράνης, Στέφανος Μαραγκός
  • Mikrasia Restaurant, Άγιος Ιωάννης Μυκόνου και Οία Σαντορίνης, σεφ Άγγελος Μπακόπουλος
  • Naos, Οία Σαντορίνη, σεφ Σπύρος Αγιούς

Άλλη μία τιμητική διάκριση για τον σεφ Κ. Μπουγιούρη

Για τον συριανό σεφ Κωνσταντίνο Μπουγιούρη, ο οποίος μάλιστα είναι συνηθισμένος στις διακρίσεις, δεδομένου, ότι το εστιατόριό του, «Ηλιοβασίλεμα», στο Γαλησσά, έχει διακριθεί με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας το 2019 και με Χρυσό Σκούφο το 2020, η υποψηφιότητα και η διάκριση ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Για το «Ηλιοβασίλεμα», η ιστοσελίδα των Χρυσών Σκούφων 2021, γράφει:

«Με φόντο το ηλιοβασίλεμα στον Γαλησσά, το ανοιχτόκαρδο θαλασσινό εστιατόριο του Κώστα Μπουγιούρη μαγειρεύει την ψαριά της ημέρας με τα πεντανόστιμα υλικά των Κυκλάδων και μνήμες από τη συριανή παράδοση. Δοκιμάστε φρέσκια σφυρίδα χουνκιάρ και ψητό καλαμάρι με ντοματίνια».

Κατόπιν της ανακοίνωσης των φετινών αποτελεσμάτων του θεσμού και την τελετή απονομής, συγκινημένος ο κ. Μπουγιούρης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στα social media:

«Μία τόσο δύσκολη για όλους μας σεζόν, φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, με τη βράβευση του εστιατορίου «Ηλιοβασίλεμα» από τον θεσμό της ελληνικής γαστρονομίας, «Χρυσοί Σκούφοι». Μέγιστη τιμή για εμένα προσωπικά, καθώς και για όλη την ομάδα μου, τους οποίους και ευχαριστώ έναν προς έναν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους μου τους προμηθευτές, που αν και με λεν γρουσούζη, φέρνουν στην κουζίνα μου την καλύτερη πρώτη ύλη, αλλά και σε όλους εσάς, για τη στήριξη και την αγάπη σας».