“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μετανάστες καταλύουν στο Παπίκιο Όρος

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες κατοίκων και περαστικών του ορεινού όγκου για αυξημένες ροές μη νόμιμων μεταναστών από νέα περάσματα
  • Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021 - 06:26

Από τη Βουλγαρία στο Βόρειο Έβρο κι έπειτα στην ορεινή Ροδόπη, ή από τη Βουλγαρία κατευθείαν στην ορεινή Ροδόπη, είναι τα νέα περάσματα μη νόμιμων μεταναστών και των διακινητών τους, με δεδομένη την αυξημένη φύλαξη του Έβρου (με επιπλέον συνοριοφύλακες και υποδομές), αλλά και την ελλιπή φύλαξη της Ροδόπης (αφού η δέσμευση για πρόσληψη 100 νέων συνοριοφυλάκων μόνο για το Νομό δεν έχει γίνει ακόμη πράξη εδώ κι ενάμιση χρόνο).

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι μαρτυρίες κατοίκων και περαστικών του ορεινού όγκου, που με μηνύματά τους στον «Χ» μεταφέρουν την κατάσταση. Τα περάσματα από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης «αξιοποιούνται» ιδιαίτερα από τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης μετά το 2018-19, ενώ το 2021 με την ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο έχουν αυξηθεί οι «χρήστες» αυτών.

Καταλύουν στο Παπίκιο Όρος

Το δρομολόγιο μη νόμιμων μεταναστών που περνούν από τη Βουλγαρία απευθείας στη Ροδόπη και καταλύουν στο Παπίκιο Όρος, σκιαγραφεί γνώστης της περιοχής μιλώντας στον «Χ»: «Μπαίνουν από τη Βουλγαρία, προς Μικρή Άδα, συνεχίζουν προς το Καταφύγιο Βίλα Ζαρίτα και στρίβουν με κατεύθυνση βορειοδυτικά, σύμφωνα με την κοίτη του ρέματος και φτάνουν στο Φυλάκιο Μαχαίρα. Μετά φτάνουν Παπίκιο Όρος όπου διανυκτερεύουν. Κατεβαίνουν στο χωριό Βροντή κι από εκεί παίρνουν το δρόμο για Κερασιά, όπου έχουν μπει σε σπίτια της περιοχής μερικά και τέσσερις φορές. Από εκεί κατεβαίνουν στο Σώστη και τους παραλαμβάνουν διακινητές».

Οι διακινούμενοι είναι εφοδιασμένοι με κινητά που φέρουν gps, άρα έχουν μόνιμη πρόσβαση σε χάρτες της περιοχής, ενώ σηματοδοτούν την περιοχή για να γνωρίζουν οι επόμενοι που είναι ασφαλέστερο να καταλύουν ή και που υπάρχει τροφή.

Μάλιστα σε συγκεκριμένο σημείο της κορυφής του Παπικίου, όπου υπάρχει πλάτωμα κι επιτρέπει τη στάση των μεταναστών, εντοπίστηκε σκισμένη και κατεστραμμένη η ελληνική σημαία που προ είκοσι ημερών κυμάτιζε. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποδοθεί σίγουρα αυτή η πράξη σε ανθρώπινο χέρι, καθώς ενδέχεται να σκίστηκε κι από τον αέρα. Στο σημείο πάντως, εντοπίστηκαν κονσέρβες φαγητού, υπολείμματα φωτιάς κι άλλες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας, όπως απορρίμματα.

Σβίλενγκραντ – Β. Έβρος – Ροδόπη

Οι ροές παραμένουν αυξημένες κι από το «δημοφιλές» πέρασμα Χάσκοβο – Β. Έβρος – Ροδόπη, στο οποίο καταφεύγουν τα κυκλώματα μετά την ενίσχυση του φράχτη των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Β. Έβρο. Άλλωστε, η φύλαξη των βουλγαροτουρκικών (και ευρωτουρκικών) συνόρων στο Τριεθνές παραμένει ελλιπής. Έτσι λοιπόν, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ενισχυμένο φράχτη στο Βόρειο Έβρο και το νέο φράχτη στο Νότιο, τα κυκλώματα ωθούν τους μετανάστες από Αδριανούπολη αντί προς Καστανιές πλέον προς Σβίλενγκραντ (επαρχία Χασκόβου) Βουλγαρίας κι από εκεί εντός Βορείου Έβρου προς Δίκαια ή Ορμένιο κι ούτω καθεξής στον κατά μήκος του ορεινού όγκου της Ροδόπης.

Διονύσης Βοργιάς