«Πράσινοι Εθελοντές» για τις Κυκλάδες

  • Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021 - 20:12

Mία νέα πρωτοβουλία και δράση έχει ξεκινήσει, με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund (CPF) και τη συμμετοχή ενεργών τοπικών περιβαλλοντικών φορέων, για την ενίσχυση της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στα νησιά των Κυκλάδων, μέσω του εθελοντισμού.

Οι «Πράσινοι Εθελοντές για τις Κυκλάδες» ή αλλιώς «Cyclades Green Volunteers» αποτελούν ένα νέο πρόγραμμα του κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cyclades Preservation Fund που ενθαρρύνει ενεργούς πολίτες και ιδιαιτέρως νέους και νέες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αγαπούν την Κυκλαδική φύση και επιθυμούν να προσφέρουν για τη διαφύλαξή της, να συμμετέχουν σε σχεδιασμένες δράσεις, υπό τον συντονισμό τοπικών φορέων που είναι «μάχιμοι» σε θέματα προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος, αλλά και να μάθουν καλύτερα την κουλτούρα των νησιών εκτός καλοκαιρινής σεζόν. 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πιλοτικά φέτος το φθινόπωρο με εθελοντές από την Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία που καλούνται να προσφέρουν περιβαλλοντική εργασία στα νησιά Άνδρο, Νάξο και Σύρο, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους τοπικούς φορείς και συνεργάτες του CPF,  Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής και ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά Σύρου, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνονται να εξοικειωθούν με τον κυκλαδίτικο τρόπο ζωής και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μέσω της αλληλεπίδρασής τους με τις τοπικές κοινότητες. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη για το 2021 από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την προώθηση της αξίας του Εθελοντισμού.

Το πρόγραμμα για το 2021 επικεντρώνεται σε δύο τομείς προτεραιότητας που αφορούν όλα τα Κυκλαδονήσια: την Προστασία & Διατήρηση Άγριας Ζωής & τη Βιώσιμη Διαχείριση Αποβλήτων.

«Το CPF είναι πάντα δίπλα στους τοπικούς τους συνεργάτες στα νησιά των Κυκλάδων για να μεταφέρει γνώσεις, δεξιότητες, και έμπρακτη βοήθεια όπου αυτό είναι εφικτό, και ταυτόχρονα να μάθει από τις τοπικές κοινότητες των Κυκλάδων ώστε όλοι μαζί να προστατεύσουμε αυτό το μοναδικό περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.» δήλωσε η Κέλλυ Γαρυφαλλή, Συντονίστρια του προγράμματος εκ μέρους του CPF.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 που το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, η Άνδρος έχει ήδη υποδεχτεί εθελοντές στο πεδίο αλλά και on line, ενώ η Νάξος και η Σύρος αναμένουν να φιλοξενήσουν εθελοντές εντός του διαστήματος Οκτώβριος – Νοέμβριος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα στην ιστοσελίδα  https://greenvolunteers.cycladespreservationfund.org/ και να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή έως και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.  

Ένας από τους πρώτους εθελοντές του προγράμματος, ο Kevin, προσέφερε τις πολύτιμες, εθελοντικές υπηρεσίες του στην Άνδρο και μοιράστηκε κάποιες σκέψεις για την εμπειρία του:

"Μετά από 2 εβδομάδες στην Άνδρο τώρα ως Cyclades Green Volunteer, πρέπει να πω ότι περνάω υπέροχα! Έχω ήδη λάβει μέρος σε πολλά καθήκοντα, μου αρέσει πολύ η ποικιλία στις εργασίες της δουλειάς μου που έχουν στόχο της διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος! Έχω επίσης συναντηθεί και συνεργαστεί με τόσους πολλούς υπέροχους και ενδιαφέροντες ανθρώπους που όλοι φτιάχνουν λίγο νόστιμο φαγητό για να μοιραστούν μαζί μου! Οι ντόπιοι από το νησί με γνωρίζουν ήδη από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε είναι σαν να είμαι μια μικρή διασημότητα εδώ. "