Εκστρατεία ενημέρωσης καταναλωτών, με στόχο τη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης από την Clean Blue Paros και τη ΔΕΥΑΠ

Στην Πάρο… πίνουμε νερό βρύσης

  • Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:13

Εκστρατεία ενημέρωσης έχει ξεκινήσει, αναφορικά με την ποιότητα του απλού νερού βρύσης της Πάρου, από την περιβαλλοντική πρωτοβουλία Clean Blue Paros, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Πάρου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης #ΠίνουμεΝερόΒρύσης ξεκίνησε, προκειμένου να ενημερωθούν, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες της Πάρου, ότι δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια και ως εκ τούτου, να μειωθεί δραστικά η ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αποτελεί το πλαστικό μπουκάλι του νερού και τα καπάκια. Όπως αναφέρεται από την Clean Blue Paros, «4.500.000 πλαστικά μπουκάλια καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Πάρο, μόνο. Συχνά τα βρίσκουμε πεταμένα στις παραλίες μας. H πλαστική ρύπανση απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον, πλήττει την ομορφιά του νησιού και υποβαθμίζει την Πάρο ως τουριστικό προορισμό. Μαζί, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά το πρόβλημα αλλάζοντας μικρές καθημερινές συνήθειες».

Για το σκοπό αυτό, ΔΕΥΑ Πάρου και Clean Blue Paros έχουν εκδώσει ενημερωτικά φυλλάδια, που διατίθενται, τόσο σε ηλεκτρονική, όσο και σε έντυπη μορφή, σε Ελληνικά και Αγγλικά, όπου υπάρχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Ενδεικτικά αναφέρεται, πως «η ποιότητα του νερού βρύσης της Πάρου είναι κατά πολύ ανώτερη από τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ για το πόσιμο νερό; Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυσικές πηγές νερού ελέγχονται σωστά και ενισχύονται με δύο μονάδες αφαλάτωσης», αλλά και πως «η Πάρος είναι από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων, όπου οι κάτοικοι έχουν την τύχη να απολαμβάνουν πόσιμο νερό από τη βρύση. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις και η υπερβολική χρήση έχουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των περισσότερων πηγών νερού στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων». Αυτό, διασφαλίζεται σε τακτικότατη βάση, από τις αυστηρές μετρήσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΥΑ Πάρου στο νερό.

Επιπλέον, και στην περίπτωση που οι καταναλωτές επιθυμούν το νερό βρύσης να είναι φιλτραρισμένο, υπάρχει αναλυτική ενημέρωση σε χάρτη, σχετικά με τα σημεία όπου υπάρχουν μηχανήματα νερού στο νησί, ενώ παράλληλα δίνονται πληροφορίες σχετικά και με την εγκατάσταση φίλτρων νερού και στο σπίτι.

Ετικέτες: