Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου

Με επιτυχία η επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στα Βουρλά και το Γ.Σεφέρη

  • Τρίτη, 31 Μαΐου, 2022 - 16:20

Το περασμένο ΣΚ ο Σύλλογός μας είχε τη χαρά και την τιμή σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου να φιλοξενήσει την Ιερά και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας στη Σύρο στα πλαίσια του 86ου εορτασμού της Ιεράς εικόνας του Αγ.Δημητρίου στη Σύρο που φέτος συνέπεσε με την εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

Την εικόνα κόμισαν στο νησί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ,Φιλαδελφείας  Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ.Γαβριήλ και ο Επίσκοπος Ευρίπου κ.Χρυσόστομος. 

Το Δ.Σ και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών ,Ποντίων και Βορειοελλαδιτών ο Εύξεινος Πόντος , καθώς και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ,υποδέχθηκαν την εικόνα. 

Την Κυριακή 29 Μαίου , το Δ.Σ και μέλη του Συλλόγου παρίσταντο στην τρισαρχιερατική θεία δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγ.Νικολάου που η Πρόεδρος εκφώνησε λόγο τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της προσφυγικής μνήμης στις νέες γενιές και προσέφερε αναμνηστικό δώρο στους Μητροπολίτες το γούρι του Λυκείου των Ελληνίδων για το 2022 ,εμπνευσμένο από κόσμημα των Αλάτσατων ,που φέρει και τη σφραγίδα της δημογεροντίας των Αλάτσατων. 

Το βράδυ της Κυριακής ο Σύλλογος διοργάνωσε παράλληλη πολιτιστική εκδήλωση στο θέατρο Απόλλων αφιερωμένη στα Βουρλά και το βραβευμένο με Νόμπελ ποιητή Γ.Σεφέρη.

Ομιλητής ο Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μ.Ασίας ,κ.Φώτης Καραλής,ενώ έγινε και προβολή του ηχοράματος των Βουρλών ενός οπτικοακουστικού αφιερώματος στα Βουρλά  ,που έχει επιμεληθεί η ένωση Βουρλιωτών. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Ειρήνη Χαρδαλή στην ομιλία της εστίασε στη σχέση του ποιητή με τη Σκάλα των Βουρλών όπως αυτή προκύπτει μέσα από τα ημερολόγιά του ,ενώ έγινε και ανάγνωση των επιστολών που αντάλλαγε ο ποιητής με την αδερφή του Ιωάννα Τσάτσου ,αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης. 

Η εκδήλωση έκλεισε με μελοποιημένη ποίηση από το συνθέτη κ.Ανδρέα Αναγνωστόπουλο στο πιάνο και τους μουσικούς Νίκο Απέργη στο ακορντεόν ,το Ζαννή Μαραγκό στην κιθάρα -φωνή,το Σιδερή Δαλέζιο στο μπάσο και τη Ρένα Βέργου -φωνή.