Η προσβασιμότητα για όλους γίνεται, αργά και σταθερά, πραγματικότητα

Νέα συστήματα υποβοήθησης για άτομα με οπτική αναπηρία σε Βάρη και Γαλησσά

Την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των συστημάτων υποβοήθησης πρόσβασης των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης στις παραλίες της Βάρης και του Γαλησσά.  Μετά τα seatrac που διευκόλυναν αρκετούς συμπολίτες μας, κατοίκους κι επισκέπτες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να έχουν τη δυνατότητα να χαρούν τη θάλασσα όπως όλοι, τα νέα συστήματα προσβασιμότητας έρχονται να προστεθούν στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται ώστε η Σύρος να αποτελεί έναν φιλικό σε όλους και χωρίς διακρίσεις προορισμό.

Μια σημαντική βοήθεια για τους συνανθρώπους μας

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας, κ. Μηνάς Αληφραγκής, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για τα νέα συστήματα, εξηγώντας τη λειτουργία τους, τους λόγους που καθυστέρησαν να τοποθετηθούν αλλά και για τα επόμενα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα προσβασιμότητας. 

“Είναι ένα σύστημα με κάποια ειδικά μπαλόνια που σχηματίζουν έναν διάδρομο μέσα στη θάλασσα, ξεκινώντας από την ακτή. Ο άνθρωπος με προβλήματα όρασης φοράει ένα βραχιολάκι από το οποίο ακούει ηχητικά μηνύματα που τον ενημερώνουν για την απόσταση που απέχει από την ακτή. Αυτό, τον βοηθάει να μπαίνει στη θάλασσα με μια σχετική ασφάλεια, έχοντας επίγνωση του που βρίσκεται και πόσο έχει απομακρυνθεί από την ακτή”, εξηγεί ο κ. Αληφραγκής.

Η “ΑΡΩΓΗ” χαιρετίζει την προσπάθεια του δήμου

Το Δ.Σ και τα μέλη της “ΑΡΩΓΗΣ” -  Σωματείο ατόμων με προβλήματα όρασης νομού Κυκλάδων, δήλωσαν για την  τοποθέτηση των συστημάτων προσβασιμότητας για τα άτομα με οπτική αναπηρία στις δύο παραλίες του νησιού:

«Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια και πρόθεση του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, η οποία διευκολύνει την προσβασιμότητα (και) στις παραλίες του νησιού των ατόμων με οπτική αναπηρία. Είμαστε ευτυχείς που -αν και με μεγάλη καθυστέρηση-  τοποθετήθηκαν τα συστήματα στις παραλίες της Σύρου, τα οποία προσδοκούμε το επόμενο καλοκαίρι να λειτουργούν με τον απαιτούμενο, σωστό και λειτουργικά ολοκληρωμένο τρόπο, ώστε τόσο τα μέλη της ΑΡΩΓΗΣ με οπτική αναπηρία,  όσο και οι επισκέπτες, τουρίστες του νησιού μας, να μπορούν να απολαύσουν με πραγματική ασφάλεια και αυτονομία το μπάνιο τους στη θάλασσα αλλά και την παραμονή τους στην παραλία. Διατηρούμε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας με τους συνεργάτες της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου και παραμένουμε πάντοτε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από συνέπεια, συνέχεια, ανθρωπιά και ευαισθησία.»

Αναφορικά με την καθυστέρηση που αναφέρει η “ΑΡΩΓΗ” και το γεγονός ότι φτάσαμε στο τέλος σχεδόν της καλοκαιρινής σεζόν για να τοποθετηθούν τα συστήματα, ο Αντιδήμαρχος, δήλωσε: “Δεν υπήρξε καθυστέρηση από εμάς, απλώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα έτρεξε πιο αργά από άλλα προγράμματα. Αυτός είναι ο λόγος που τα προμηθευτήκαμε τώρα και σπεύσαμε να τα τοποθετήσουμε γιατί είναι ακόμα καλοκαίρι και ο Σεπτέμβρης είναι μπροστά μας”.

Μελλοντικά σχέδια για την προσβασιμότητα

Σχετικά με το αν θα τοποθετηθούν και άλλα συστήματα προσβασιμότητας για τα άτομα με οπτική αναπηρία και στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, ο κ. Αληφραγκής ανέφερε: “ Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις υπόλοιπες παραλίες προς το παρόν αλλά επειδή σαν δημοτική αρχή μας ενδιαφέρει πολύ η προσβασιμότητα των ανθρώπων με κινητικά ή οπτικά προβλήματα, ενδεχομένως να μπούμε μελλοντικά και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, μην υποτιμούμε τα seatrac, που υπάρχουν και σε άλλες παραλίες, τα οποία μπορούν κι αυτά να βοηθήσουν έναν άνθρωπο με οπτική αναπηρία ώστε να κάνει το μπάνιο του και να επιστρέψει με ασφάλεια στην ακτή”.

Πέρα από τις παραλίες, ο σχεδιασμός για την προσβασιμότητα όλων στο νησί της Σύρου, επεκτείνεται και στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης : “Αυτό που ενδεχομένως να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου, είναι ότι με την κατασκευή του Οpen Mall, εφόσον πάνε όλα καλά, κάτι που ευχόμαστε, θα αναπλαστεί όλη η περιοχή. Θα μπουν ειδικές οδεύσεις τυφλών, όπως έχουμε και στην παραλία, και αυτό θα διευκολύνει πολύ την μετακίνηση των συμπολιτών μας σε μια ευρεία περιοχή του ιστορικού κέντρου” δηλώνει ο Αντιδήμαρχος.

Σεβασμός και ευαισθητοποίηση

Λόγω του ότι έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά όπου συμπολίτες μας, μικροί και μεγάλοι, δεν έχουν κατανοήσει το λόγο ύπαρξης αυτών των κατασκευών κι έχουν δημιουργήσει ζημιές, θέτοντας συχνά εκτός λειτουργίας τα συστήματα προσβασιμότητας, ο κ. Αληφραγκής, κλείνοντας, θέλησε να περάσει ένα μήνυμα που αφορά στην προστασία των κατασκευών αυτών:

“Επειδή και τις οδεύσεις των τυφλών και τα seatrac για τα ΑΜΕΑ, πολλοί τα θεωρούν παιχνίδια και δημιουργούνται φθορές, αυτό που θέλω να ζητήσω εγώ από τον κόσμο είναι να ενημερωθούν και να ενημερώσουν και τα παιδιά τους για τη χρησιμότητα αυτών των συστημάτων. Η ευθύνη δεν είναι φυσικά των παιδιών αλλά των γονέων κυρίως. Οι γονείς πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά. Επίσης, θα ήθελα  να σταματήσουν κάποιοι, που αποτελούν ευτυχώς μικρή μερίδα συμπολιτών μας, να γκρινιάζουν για την τοποθέτηση αυτών των συστημάτων και να εκλείψουν οι ρατσιστικές φωνές. Πρέπει, κάποια στιγμή,  να καταλάβουμε ότι, ακόμα κι αν κάνουμε έκπτωση σε κάποιες  ευκολίες δικές μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι, αυτό είναι θεμιτό κι επιβάλλεται. Να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα και να μάθουμε να συνυπάρχουμε. Καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι αύριο μπορεί να βρεθούμε κι εμείς στη θέση τους και να έχουμε κι εμείς ανάγκη αυτά τα συστήματα. Οπότε, απαιτείται απόλυτος σεβασμός από όλους μας”.