Η Σύρος γιόρτασε την ημέρα απελευθέρωσής της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Την 12η Νοεμβρίου του 1997, μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, το δημοτικό συμβούλιο του τέως Δήμου Ερμούπολης, καθιέρωσε την 11η Οκτωβρίου ως ημέρα τιμής στους ήρωες συμπατριώτες μας και το κτήμα Χαρτουλάρη χαρακτηρίστηκε ως «Χώρος Θυμάτων Κατοχής».

Χθες, Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στις 10 το πρωί , στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Ανδρου – Κέας – Μήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωροθέου Β’.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, εντός του ιερού ναού, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον κ. Μηνά Αληφραγκή, ο οποίος αναφέρθηκε στο βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Σύρος στο όνομα της ελευθερίας: “Ο απολογισμός της ναζιστικής εισβολής και κατοχής γράφτηκε με τα μελανότερα γράμματα. Βομβαρδισμοί και καταστροφές, αρρώστιες και πείνα, κακουχίες και αντίποινα, παρακμή και θάνατος. Τέσσερα χρόνια τρόμου και δυστυχίας. Χιλιάδες τα αθώα θύματα στο νησί μας που αναπαύονται εν ειρήνη στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, στο κτήμα Χαρτουλάρη, το χώρο θυμάτων κατοχής. Παρ’ όλη όμως τη φρίκη, η Σύρα δεν έσκυψε το κεφάλι στον κατακτητή, δεν έκανε το έργο του εύκολο, δεν παρέμεινε ένας απλός θεατής στον αγώνα του Έθνους. Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά αντιστασιακής δράσης και ηρωικών πράξεων, Συριανών με ελεύθερη ψυχή και ανυπότακτο πνεύμα που δεν υπέκυψαν στο φόβο, αλλά πάλεψαν με σθένος και αυταπάρνηση για όσα πίστευαν, αφήνοντας σε εμάς τους μεταγενέστερους το πολύτιμο και ανεκτίμητο αγαθό της ελευθερίας”. Εν συνεχεία, ο κ. Αληφραγκής κάνοντας συσχέτιση του παρελθόντος με την παρούσα κατάσταση, μίλησε για τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου ο αγώνας αποτελεί καθημερινότητα απέναντι σε εχθρούς που δεν είναι ορατοί. Συγκεκριμένα , αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, την κρίση στην υγεία και την παιδεία, την κρίση στους θεσμούς και στις αξίες αλλά και στην αβεβαιότητα που δημιουργούν τα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα της χώρας που, όπως είπε, συχνά απειλούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Αληφραγκής, έκλεισε το λόγο του αναφέροντας πως “η ιστορία μάς ανοίγει ασφαλή μονοπάτια, μας μαθαίνει να υπομένουμε και να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή υποδούλωσης, να στεκόμαστε αγέρωχοι μπροστά στις δυσκολίες, να γινόμαστε όλοι μια γροθιά απέναντι στην κοινή απειλή και πάντοτε να διατηρούμε ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας μέσα μας. Τα μηνύματα της ιστορίας μας είναι πάντα σαφή και διαχρονικά, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τα ακούσουμε, γιατί χωρίς παρελθόν και μνήμη δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον και ζωή”.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι, μεταφέρθηκαν στο Μνημείο Θυμάτων Κατοχής όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτικών παρατάξεων και μαθητικών αντιπροσωπειών της Σύρου. Η τελετή έκλεισε υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της χθεσινής ημέρας είχε προγραμματιστεί επίσης, γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 9ης Οκτωβρίου 2022 και φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας κατά τις βραδινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2022, έως τις πρωινές της επομένης.