“Η γυναίκα κι οι προκλήσεις στη δημόσια σφαίρα»

Εκδήλωση του ΓΕΛ Πάρου για τη γυναίκα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον δημόσιο βίο

“Η γυναίκα κι οι προκλήσεις στη δημόσια σφαίρα» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Πάρου, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Γιάγκος Αργυρόπουλος» (Πολυγωνικό), υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού - μη κομματικού οργανισμού “Women act” που στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών στην εκπλήρωση των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δυνατοτήτων τους μέσω της παραγωγής γνώσης, της παροχής κατάρτισης και της σύνδεσης με την κοινωνία των πολιτών. Το βασικό θέμα συζήτησης της εκδήλωσης ήταν η γυναίκα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε φορά που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στο δημόσιο βίο, είτε ενεργή ως πολιτικό πρόσωπο , είτε επικεφαλής δημόσιου ή ιδιωτικού οργανισμού αλλά και οπουδήποτε αλλού ξεχωρίζει για τις ιδέες και τς δράσεις της.

Η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου (Βουλευτής- Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων), η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (Σεφ), η Μαίη Ζαννή (Πρόεδρος Women act), η Μαργαρίτα Αργουδέλη (Πρόεδρος Κοινότητας Πάρου), η Άννα Κάγκανη (Πρόεδρος φίλων Κ.Υ. Πάρου), η Μαρουλία Κοντού (Μουσικός- «Μυθωδία») και η Μαρικίτα Τριανταφύλλου (Παιδαγωγός – “Κουδουμεντού”), ήταν οι εφτά βασικές ομιλήτριες της εκδήλωσης, οι οποίες παρουσίασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στον τομέα τους και μίλησαν για τα προσωπικά τους βιώματα. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, εκπρόσωποι των συλλόγων γυναικών Παροικίας «Αρηίς», Νάουσας, Μάρπησσας και Αντιπάρου καθώς και ο βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας και ο έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου, Κώστας Μπιζάς, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το ΓΕΛ Πάρου. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μαθήτριες της Πάρου με ένα συγκινητικό μουσικοθεατρικό δρώμενο στη μνήμη των θυμάτων γυναικοκτονίας στη χώρα μας.

Η κα. Μπαρμπαρήγου κατά την παρουσίασή της , αφού αναφέρθηκε στην κοινωνία της Πάρου στην οποία μεγάλωσε βλέποντας τις γυναίκες να ανθίζουν και να εξελίσσονται απολαμβάνοντας σεβασμό από την τοπική κοινωνία, μίλησε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως εργαζόμενη σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επάγγελμα και προέτρεψε τις γυναίκες αλλά και τις μαθήτριες του σχολείου να μην το βάζουν ποτέ κάτω, να είναι πάντα δίκαιες και να προχωρούν πάντα μπροστά.

Όπως δήλωσε για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση η πρόεδρος Κοινότητας Πάρου, Μαργαρίτα Αργουδέλη : “Μεταξύ άξιων γυναικών, μου δόθηκε η ευκαιρία ως ομιλήτρια να αναπτύξω το ρόλο της γυναίκας στη δημόσια σφαίρα μέσα από την δική μου βιωματική διαδρομή. Δεν υπάρχει κάστρο απόρθητο για τη γυναίκα. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από αναχρονιστικά κοινωνικά στερεότυπα. Στο δημόσιο βίο δεν κρινόμαστε για το φύλο μας, αλλά με χαρακτηριστικά αξιοσύνης από την προσήλωση, την αποτελεσματικότητα, την ικανότητα και την κοινωνική μας ενσυναίσθηση! Για την προσωπική μας αυτοεκτίμηση!”.

Η διευθύντρια του σχολείου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, στη δική της ομιλία στην αρχή της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, από όπου κι αν προέρχεται και με όποιον τρόπο κι αν εκδηλώνεται, όχι μόνο γιατί αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηθική προσβολή κατά των γυναικών, αλλά αποτελεί και εμπόδιο για κοινωνική εξέλιξη και βιώσιμη ανάπτυξη. Σε μία κοινωνία όπου ο θυμός είναι από τα χαρακτηριστικά και κυρίαρχα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα μέσω της κατάλληλης αγωγής και εκπαίδευσης για την υγιή διοχέτευσή του ώστε να αποφεύγεται η κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της συντρόφου ή των παιδιών μας, συμπλήρωσε η κα. Χατζηγεωργίου.

Σημειώνεται πως το Γενικό Λύκειο Πάρου ετοιμάζει μία ακόμα εκδήλωση η οποία έχει σχεδιαστεί για την Άνοιξη και θα διοργανωθεί από κοινού με τα Λύκεια Σύρου και Νάξου, με θέμα τα φύλα και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις . “Όλα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο δράσης που έχει ως θέμα το σχολείο ως κόμβος\ ανταλλαγής ιδεών κι επικοινωνίας με την κοινότητα” διευκρίνισε η διευθύντρια του ΓΕΛ Πάρου και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τον σύλλογο γονέων και τις μαθητικές κοινότητες για τη συνολική στήριξή τους.