Η Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου εκπέμπει SOS

  • Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2023 - 06:16

Το δύσκολο και κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Σύλλογος Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, προσπάθησε να επικοινωνήσει ο π. Αντώνιος Βουτσίνος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου.

Ο π. Αντώνιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη νέων μελών και ενεργών αιμοδοτών, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο του Συλλόγου, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια διαρκούς παρουσίας.

Υπάρχει φόβος και αδιαφορία

Ο π. Αντώνιος Βουτσίνος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία του Συλλόγου ο οποίος ξεκίνησε το 1971 και από τότε παραμένει ενεργός παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας με αριθμούς, ο π.Αντώνιος είπε πως σήμερα ο Σύλλογος μετράει 1715 μέλη εκ των οποίων μόνο τα 570 μπορούν, είτε για λόγους υγείας είτε ηλικίας, να αιμοδοτήσουν.

Τα νούμερα αυτά είναι απογοητευτικά, ιδίως αν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο όλο και λιγότερα από τα ήδη υπάρχοντα μέλη μπορούν να δίνουν αίμα, ενώ ο αριθμός των νέων μελών δεν ανανεώνεται αρκετά. Πρόσθεσε επίσης, δείχνοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης του συλλόγου και του έργου που εκπληρώνει, ότι τα τελευταία τρία χρόνια καλύφθηκαν 365 περιστατικά και δόθηκαν 898 φιάλες αίμα. Τόνισε ακόμα, τη δυσκολία εύρεσης νέων μελών παρά τις εκκλήσεις τους σε σχολεία, σωματεία κτλ. “Δυστυχώς, υπάρχει φόβος και αδιαφορία” δήλωσε ο π. Αντώνιος.

Τέλος, αναφέρθηκε στις οικονομικές ανάγκες που έχει ο Σύλλογος ώστε να μπορεί να παραμείνει εν λειτουργία και να ανταποκρίνεται άμεσα όποτε παρουσιάζονται περιστατικά. Συγκεκριμένα, μίλησε για την παντελή έλλειψη βοήθειας από την Πολιτεία και τους επίσημους φορείς και κάλεσε όποιον μπορεί να βοηθήσει ώστε ο σύλλογος να συνεχίσει απρόσκοπτα την αποστολή του μέσα στην κοινωνία. “Εύχομαι αυτός ο σύλλογος να συνεχίσει να προσφέρει, με το ανεκτίμητο αίμα των μελών του, ζωή στους συνανθρώπους μας για όσες πεντηκονταετίες χρειάζονται ωσότου η επιστήμη ανακαλύψει κάποιον άλλον τρόπο θεραπείας στη θέση του αίματος” είπε κλείνοντας.

Η ψυχή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν ένα αφιέρωμα στα 50 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου. Ο καθολικός επίσκοπος κ.Πέτρος Στεφάνου στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη στήριξη που προσέφερε η Καθολική Επισκοπή στον Σύλλογο από τα πρώτα του βήματα και για πολλά χρόνια και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο του σε ό,τι χρειαστεί. Προέτρεψε δε, τους νέους ανθρώπους να μη σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στο έργο αυτό και να προσπαθήσουν να φέρουν κι άλλους να γίνουν μέλη του Συλλόγου. “Θα ήθελα να πω μόνο μία σκέψη μου: μόνο όσοι έχουν βρεθεί στη δύσκολη κατάσταση να ζητήσουν αίμα για να σώσουν κάποιον που κινδυνεύει μπορούν να αντιληφθούν την αληθινή αξία της προσφοράς αυτών των ανθρώπων, των αιμοδοτών, οι οποίοι προσφέρουν λίγη από τη ζωή τους στον αδερφό και στην αδερφή τους που την έχουν ανάγκη και κάνουν πράξη τα λόγια του ευαγγελίου “Αγάπα το πλησίον σου σαν τον εαυτό σου” είπε κλείνοντας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη φετινή πολύ σημαντική χρόνια για την Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου η οποία συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς ζωής σε χιλιάδες συνανθρώπους μας. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του στο πρόσωπο του π. Αντώνιου, τον θεμελιωτή και τη ψυχή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Συρου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του σε αυτπον τον ανώτερο σκοπό και αγωνίζεται μέχρι σήμερα να προσφέρει, να διεκδικεί και να αγωνίζεται για την ομαλή λειτουργία του Συλλόγου. “Θέλω να εκφράσω τα αισθήματα όλων -πιστεύω- των Συριανών για την αναγνώριση και την εκτίμηση που τρέφουν για τα πρόσωπα των εθελοντών αιμοδοτών οι οποίοι δίνουν ζωή προσφέροντας το αίμα τους αλλά και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης και ιδρυτής αυτού του Συλλόγου, στον π. Αντώνιο Βουτσίνο” είπε ο δήμαρχος και του προσέφερε τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση του έργου που έχει προσφέρει στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, βραβεύτηκαν με τον έπαινο του Συλλόγου οι κα Μαρία Πλατανιώτου, επιμελητής Α’ Ιατρικής Βιοπαθολογίας, ως η επικεφαλής ιατρός του Τμήματος Αιμοδοσίας και ο κ. Μιχαήλ Ε. Ζουλουφός, διοικητής Γ.Ν. Σύρου, για την πολύτιμη συμβολή του στο έργο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και του Συλλόγου.