Οδηγίες για μία Μήλο καθαρή ενόψει της τουριστικής περιόδου

Η τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών, και στη Μήλο, θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για την υποδοχή του κόσμου σε όλα τα επίπεδα. Βάζοντας ως στόχο τον νευραλγικό τομέα της καθαριότητας, δημιούργησαν και δημοσιοποίησαν κάποιες βασικές οδηγίες, οι οποίες αν ακολουθηθούν, θα διατηρήσουν την Μήλο καθαρή. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος, έχει τον απλό, αλλά ουσιαστικό τίτλο, “Μήλος, καθαρή με 7 κινήσεις”.

Μ. Μικέλης: “Προχωράμε με σοβαρές υποδομές και παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο”

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, για το σημαντικό, όσο και ευαίσθητο κομμάτι της καθαριότητας και στην απόφαση του Δήμου, να βγάλει τις συγκεκριμένες οδηγίες, τονίζοντας ότι “γενικά έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια σε ότι αφορά τα σκουπίδια και τα περιβαλλοντικά στην Μήλο. Στον τόπο μας, πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε κάποια πράγματα, αλλά το ευχάριστο είναι ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα το αναγνωρίζουν, καθώς βλέπουν τη δουλειά που γίνεται στο νησί. Όπου γίνεται κάποιο συνέδριο ανά την Ελλάδα,  μας προσκαλούν για να πούμε τι έχουμε κάνει στο νησί μας. Σε συνδυασμό και με την Περιφέρεια, και τον κύριο Χατζημάρκο, υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία, έχουμε προχωρήσει κάποια πράγματα τα οποία θα δώσουν σοβαρές και μόνιμες λύσεις. Κάτι εποχιακό και χωρίς συνέχεια, δεν πρέπει  να γίνει,  γιατί θα το συναντάμε συνεχώς μπροστά μας. Προχωράμε με κάποιες πολύ σοβαρές υποδομές και παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο.”

“Υπάρχουν περιπτώσεις που πολίτες, αφήνουν ότι να ναι, όπου να ναι”

Την ίδια στιγμή ο κ. Μικέλης, μίλησε για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τις οδηγίες και με τον τρόπο τους, κάνουν κακό στο νησί, λέγοντας πως “υπάρχουν περιπτώσεις που πολίτες, αφήνουν ότι να ναι, όπου να ναι. Ειδικά με τις ανακαινίσεις, και οι επιχειρηματίες και οι πολίτες, δεν επιτρέπεται να πετάνε οτιδήποτε σε οποιοδήποτε σημείο, αρκεί να είναι μακριά από την πόρτα τους. Δεν σέβονται ούτε το γεγονός, ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ασχολούνται είτε με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είτε με Airbnb, και νομίζουν ότι έβγαλαν το πρόβλημα από πάνω τους, νομίζοντας ότι τουρισμός είναι μόνο το κατάλυμα τους. Τουρισμός είναι να βοηθήσει ο ένας τον άλλον, και ο Δήμος πού είναι η βάση όλων, να το στηρίξει αυτό,  με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό έχει να κάνει με το όραμα του κάθε δημάρχου και με το τι θέλει να πετύχει.”

Οι οδηγίες προς κατοίκους και επισκέπτες

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρει 7 βήματα τα οποία Θα πρέπει να ακολουθούν όλοι για να προστατέψουν την Μήλο και να τη διατηρήσουν καθαρή,  όχι μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου,  αλλά για όλο το χρόνο. Οι οδηγίες, που κοινοποιήθηκαν, είναι οι εξής:

    • Τοποθετούμε τα οικιακά απορρίμματα εντός τωνκάδων αποκομιδής, συσκευασμένα σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους (σακούλες σκουπιδιών), πριν την ώρα διέλευσης του απορριμματοφόρου. Φροντίζουμε να κλείνουμε τα καπάκια των κάδων αποκομιδής μετά την τοποθέτηση των οικιακών απορριμμάτων 

    • Διαχωρίζουμε τα γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια , βάζα κτλ.) και τα τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης γυαλιού. 

    • Δεν βγάζουμε τα ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα , στρώματα κ.τ.λ.) στον δρόμο αν δεν έχουμε πρώτα επικοινωνήσει με τον Δήμο Μήλου (τηλ. 2287360126) για την παραλαβή τους. 

    • Τοποθετούμε τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών (φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων) μικρού όγκου και βάρους , εντός των κάδων αποκομιδής, όπως τα οικιακά απορρίμματα συσκευασμένα σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους (σακούλες σκουπιδιών). 

    • Για τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών που έχουν μεγάλο όγκο, ακολουθείται η διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων 

    • Φροντίζουμε οι ίδιοι για την απομάκρυνση υπολειμμάτων οικοδομικών εργασιών τα οποία δεν Θεωρούνται απορρίμματα. 

Οι απαγορεύσεις του Δήμου

Παράλληλα με τις οδηγίες, κοινοποιήθηκαν και κάποιες απαγορεύσεις, οι οποίες είναι, η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους αποκομιδής και τα λοιπά μέσα προσωρινής αποθήκευσης,  η τοποθέτηση ογκωδών αντικειμένων σε σημεία που δεν έχουν υποδειχτεί από τον Δήμο, η τοποθέτηση προϊόντων κηπευτικών εργασιών μεγάλου όγκου σε σημεία που δεν έχουν υποδειχτεί από τον Δήμο και η ανάμειξή των υπολειμμάτων οικοδομικών εργασιών με οικιακά απορρίμματα καθώς και η τοποθέτηση τους σε κάδους αποκομιδής, σε οδούς, πεζοδρόμια ή ακάλυπτους χώρους. Τονίζεται, την ίδια στιγμή, ότι κάθε παράβαση των απαγορεύσεων αυτών, θα τιμωρείται με πρόστιμο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Μήλου.