Σύρος: Η στεφάνωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

  • Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, 2023 - 16:48
Με πλήθος κόσμου να δίνει το "παρών" πραγματοποιήθηκε με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση, η στεφάνωση των μνημείων στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν, το προσκύνημα μαθητών των Σχολείων της Σύρου, σπουδαστών και προσκόπων, που προσήλθαν συντεταγμένοι με επικεφαλής τους δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους για τη κατάθεση στεφάνων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί στα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης  και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου. Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, παρουσία Αρχών, Προϊσταμένων υπηρεσιών, αποδεκτών επισήμων προγραμμάτων και των σημαιοφόρων του 4ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου, του 3ου  Γυμνασίου, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου. 
Μετά τις 15:00 ξεκίνησε το προσκύνημα μαθητών Σχολείων, σπουδαστών και Προσκόπων, που προσέρχονταν συντεταγμένοι με επικεφαλής τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.
Η κατάθεση στεφάνων
Η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε ως εξής:
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
(περιοχή προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου)
Από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του ΕΕΕΕΚ Σύρου Ερμούπολης και από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ
(Διοικητή του Οχυρού «Ρούπελ» κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941)
Από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου και από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Έπειτα αναχώρησαν από την Πλατεία Μιαούλη για το Ηρώο των Πεσόντων ( Πλατεία Ηρώων)
ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, μαθητές του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου  Λυκείου των  Εκπαιδευτηρίων “ΔΕΛΑΣΑΛ” Σύρου,  του ΕΠΑΛ Σύρου,  του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. 
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ  ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ 
Από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου. 
ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Από μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των  Εκπαιδευτηρίων “ΔΕΛΑΣΑΛ” Σύρου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου.  
ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ ΚΑΝΑΡΗ 
Από μαθητές του 2ου  Γυμνασίου Σύρου, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, από και από το Ναυτικό Όμιλο Σύρου.
ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ 
Από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
 
Συνεχής ενημέρωση με φωτογραφίες και βίντεο.