«Όσο έχω δυνάμεις θα συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα σε εκείνους που έχουν ανάγκη», δηλώνει στην Κοινή Γνώμη

Τήνος: Η Κατερίνα Μαμούδη και η προσφορά της μέσω της κοινωνικής κουζίνας

  • Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:16

Άρχισε δειλά δειλά το 2013 εν μέσω της κοινωνικής κρίσης που μάστιζε τους πολίτες της χώρας. Οι προσπάθειες της συνεχίστηκαν πιο συντονισμένες το 2015 και από τότε και μέχρι και σήμερα, βρίσκεται δίπλα σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και για την καθημερινή του επιβίωση.

Ο λόγος για την Κατερίνα Μαμούδη, την κα. Κατερίνα όπως όλοι την γνωρίζουν στην Τήνο, η οποία μαγειρεύει για 33 οικογένειες, σιτίζοντας ουσιαστικά 74 πολίτες του νησιού.

“Υπάρχουν άνθρωποι που με στηρίζουν σε αυτό που κάνω”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η “ψυχή” της κοινωνικής κουζίνας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι όσο έχει δυνάμεις θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

“Έβλεπα στην τηλεόραση ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια για να φάνε”

Η κα. Κατερίνα μιλώντας κάνοντας ένα φλας μπακ στο ξεκίνημα αυτής της δράσης, σημείωσε ότι αυτό έγινε όταν το 2013 έβλεπε στην τηλεόραση εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν τα σκουπίδια να βρουν φαγητό.

“Ουσιαστικά τη δράση αυτή την ξεκίνησα το 2015. Όμως από το 2013 είχα κινητοποιηθεί, λόγω και των καλών φίλων που έχω στην Τήνο. Μιλούσα μαζί τους για όλα αυτά που βλέπαμε στην τηλεόραση με τον κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια και τους ρωτούσα εάν υπάρχουν και στο νησί άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Όλο αυτό που βγήκε αυθόρμητα. Βρήκαμε λοιπόν ανθρώπους και σπίτια που είχαν μεγάλες ανάγκες. Τους έστειλα τα φαγητά, κι ύστερα κι άλλα. Μου καλάρεσε. Σκέφτηκα, και δεν τους κάνω και ένα πακέτο μακαρόνια; Κι ύστερα και γεμιστά. Και ένα μουσακά. Με βοήθαγαν κι άλλοι άνθρωποι. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μάθαμε ποιοι έχουν ανάγκη και σιγά σιγά το έργο μας μεγάλωσε. Ευχαριστώ τον κόσμο που βοηθάει. Να είναι καλά οι άγγελοί μου. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα δειλά το 2013. Όμως σε κανονική βάση ξεκίνησα την κοινωνική κουζίνα το 2015 και συνεχίζω και μέχρι σήμερα”, υπογραμμίζει.

Προσφέρει φαγητό δύο φορές την εβδομάδα

Η κα. Κατερίνα, με τη βοήθεια μίας ακόμη κυρίας προσφέρει μαγειρεμένο φαγητό δύο φορές την εβδομάδα σε 33 οικογένειες, σιτίζοντας ουσιαστικά 74 ανθρώπους της Τήνου, ενώ υπάρχουν και άλλοι που προμηθεύονται σχεδόν καθημερινά από εκείνη, διάφορα είδη τροφίμων όπως ψωμί, γάλα, μακαρόνια.

“Παρ’ όλο τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζω, συνεχίζω να προσφέρω δύο φορές την εβδομάδα, μαγειρεμένο φαγητό σε 33 οικογένειες. Έχω δίπλα μου μία κυρία, η οποία με βοηθάει σε όλες τις εργασίες που χρειάζονται. Δεν έχω σταματήσει ούτε μία μέρα. Δίνουμε μαγειρεμένο φαγητό Τετάρτη και Σάββατο. Επιπλέον έρχονται και άνθρωποι που τους προμηθεύουμε μακαρόνια, όσπρια, λάδι, ψωμί, γάλα”, δηλώνει στην εφημερίδα.

Στην ερώτηση εάν σε όλο αυτό το εγχείρημα, έχει την συμπαράσταση φορέων της Τήνου, η κα. Κατερίνα επισημαίνει ότι έχει την τύχη να έχει δίπλα της ανθρώπους που την αγαπούν. “Έχω την τύχη να έχω την αγάπη από σημαντικά πρόσωπα της Τήνου που με στηρίζουν και με βοηθούν. Εμείς δεν θέλουμε χρήματα, θέλουμε προϊόντα. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και εκτός του νησιού, αλλά μέσω ενεργειών τους, με προμηθεύουν με υλικά όπως κρέας κ.α.. Αν ζητήσω κατά διαστήματα 50 και 100 ευρώ, είναι για να πληρωθούν υποχρεώσεις που έχουμε”, τονίζει η κα.  Μαμούδη.

Μια αγκαλιά για την κοινωνική κουζίνα

Δίπλα στην κα. Κατερίνα και στην κοινωνική της κουζίνα βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται πολλοί. Ανώνυμοι, αλλά και επώνυμοι. Μαθητές των δημοτικών σχολείων που μέσω των εκπαιδευτικών τους συλλέγουν τρόφιμα. Αθλητικές ομάδες που προσφέρουν είδη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, όπως αγώνες δρόμου, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας. Μία μεγάλη αλυσίδα με σκοπό τη στήριξη όλων αυτών, μέσω της κα. Κατερίνας.

Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα σε όλους αυτούς που έχουν στηρίξει κατά καιρούς το έργο της, είναι και η ποδοσφαιρική ομάδα της ΕΛΛΑΣ Σύρου.

“Είναι πολύ συγκινητικό που παιδιά των δημοτικών σχολείων έρχονται στο σπίτι με σακουλίτσες με διάφορα είδη. Μακαρόνια, ρύζι. Βαστάνε στα χεράκια τους τα είδη που χρειάζομαι για να προσφέρω και εγώ με τη σειρά μου. Αυτά χρειάζομαι. Τρόφιμα για να μπορώ να μαγειρεύω”, σημειώνει, ενώ στην ερώτηση εάν συνεχίσει να προσφέρει, δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως “θα προσφέρω όσο μπορώ και έχω αναπνοή”.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Κατερίνα Μαμούδη ζει στην Τήνο από τον Ιουνίου 2009, όταν ένα τάμα στην Παναγία την οδήγησε εκεί και την έκανε μόνιμη κάτοικο του νησιού.

Στήριξε την κοινωνική κουζίνα

Για όποιον θέλει να στηρίξει την κοινωνική κουζίνα της κα. Κατερίνας, μπορεί είτε μέσω προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης, όσο και με κατάθεση χρημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξόφληση αναγκαίων λογαριασμών, όπως είναι αυτός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας της Κατερίνας Μαμούδη είναι το 22834 – 00141 και ο τραπεζικός της λογαριασμός Iban: GR66 0140 6040 6040 0210 1069 397 (Alpha bank)