Συμφωνία - συνεργασία του Δήμου Άνδρου και του Φιλοζωϊκού Σωματείου

Με στόχο την οριστική λύση για τα αδέσποτα

Μία σημαντική απόφαση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο νησί της Άνδρου, πάρθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα και με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ., εγκρίθηκε η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Φιλοζωϊκού Σωματείου Άνδρου με την επωνυμία A.L.F.A. Animal Love For Andros.

Σκοπός – αντικείμενο της συμφωνίας

Σκοπός της συμφωνίας αποτελεί, κατά κύριο λόγο, η αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του Δήμου, σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο, η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών και η ενημέρωση, με κάθε τρόπο, των κατοίκων του Δήμου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν στην περίπτωση παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας και γενικώς στην ανάγκη επίδειξης σεβασμού στη ζωή με όποια μορφή και σχήμα.

Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η συνεργασία των δύο συμβαλλομένων για την περισυλλογή, την σήμανση και καταγραφή των ζώων, ο αποπαρασιτισμός, εμβολιασμός και η στείρωση αυτών, η προώθηση τους για υιοθεσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή η επανένταξη όσων δεν υιοθετούνται, η φιλοξενία των στο καταφύγιο του Σωματείου.

Επίσης η ενημέρωση με κάθε τρόπο των κατοίκων του Δήμου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους και τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν καθώς και την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του Ν. 4830/2021.

Περιγραφή του έργου και τρόπος εκτέλεσης

Το φιλοζωικό σωματείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνδράμει το Δήμο κατά την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων διαθέτοντας όποιον εξοπλισμό έχει στη διάθεση του για την ευκολότερη δυνατή σύλληψη των ζώων. Η περισυλλογή των ζώων θα γίνεται από το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Άνδρου σε συνεργασία με τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου, εντός των ορίων αυτού. Το συνεργείο περισυλλογής απαρτίζουν άτομα που διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία αιχμαλωσίας ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την περισυλλογή απαγορεύεται η κακομεταχείριση των ζώων. Ανάλογα των περιπτώσεων το συνεργείο περισυλλογής καθοδηγείται στο έργο του και από τον ανάδοχο κτηνίατρο υλοποίησης του προγράμματος του Δήμου Άνδρου.

Ο Δήμος Άνδρου οφείλει να συνεργασθεί με το φιλοζωικό σωματείο «A.L.F.A.», αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να διαθέσει όχημα κατάλληλο για την μεταφορά ζώων, απαραίτητο για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων που ζουν εντός των ορίων του Δήμου. Τα ζώα μεταφέρονται πρώτα στο συμβεβλημένο κτηνίατρο για ιατρικό έλεγχο, σήμανση και απαρασίτωση ή τυχόν αναγκαία περίθαλψη και στείρωση και ακολούθως μεταφέρονται (οι σκύλοι) σε δομή προσωρινής φιλοξενίας του Δήμου Άνδρου που διαχειρίζεται το φιλοζωϊκό σωματείο και φροντίζονται από τα μέλη του και εθελοντές του μέχρι και την υιοθεσία τους.

Οι απαραίτητες κινήσεις που θα περιλαμβάνει η συμφωνία είναι:

Σήμανση και καταγραφή

Η σήμανση και η αναγνώριση κάθε ζώου συντροφιάς πραγματοποιείται με την τοποθέτηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τραχήλου του ζώου συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης) το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση και μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης και καταχωρίζεται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Ο Δήμος οφείλει να φροντίσει για την ηλεκτρονικού τύπου οργάνωση του ώστε να λειτουργήσει σωστά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής του και η σύνδεση του με τη βάση δεδομένων του (ΕΜΖΣ).

Στείρωση

Τα αδέσποτα ζώα αρσενικά και θηλυκά στειρώνονται. Κατά προτίμηση στειρώνονται πρώτα τα θηλυκά. Τα στειρωμένα ζώα δεν επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αν δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους και μετά από σχετική γνωμάτευση του συμβεβλημένου με το Δήμο κτηνιάτρου που πραγματοποιεί στειρώσεις αδέσποτων ζώων στο Δήμο. Η στείρωση αποτελεί κτηνιατρική πράξη που διενεργείται από κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα ή από εθελοντές Ευρωπαίους κτηνίατρους οι οποίοι έχουν την άδεια να ασκήσουν προσωρινά το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, την οποία απέκτησαν με τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.

Επανένταξη στο περιβάλλον

Τα αδέσποτα ζώα (γάτες), που δεν υιοθετούνται και κρίνονται υγιή επανεντάσσονται στη περιοχή από την οποία περισυνελλέγησαν, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου υπό την προϋπόθεση ότι αυτά πρώτα σημαίνονται και καταγράφονται, υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό, εμβολιάζονται και στειρώνονται. Δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόμια και λιμάνια και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους. Την ευθύνη για την επίβλεψη, φροντίδα και ευζωία των ζώων έχουν ο Δήμος και το φιλοζωικό σωματείο.

Υιοθεσία

Το Φιλοζωϊκό Σωματείο βοηθά στην αναζήτηση και εύρεση αναδόχων. Για την υιοθεσία των ζώων την ευθύνη έχει ο Δήμος. Σε κάθε περίπτωση τα ζώα που υιοθετούνται έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και καταγραφεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού ιδιοκτήτη τους και έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η « Δήλωση Υιοθεσίας Ζώου από νέο ιδιοκτήτη » μεταξύ υπεύθυνου του Δήμου και του νέου ιδιοκτήτη σύμφωνα με το Υπόδειγμα. Η Δήλωση καταχωρείται ηλεκτρονικά στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Υποχρεώσεις Φιλοζωικού Σωματείου – Δήμου

Το φιλοζωικό σωματείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνδράμει το Δήμο με τους εθελοντές που θα είναι κατά περίπτωση διαθέσιμοι για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας όποιον εξοπλισμό έχει στη διάθεση του για την ευκολότερη δυνατή σύλληψη, να διατηρεί αρχείο διαμονής των ζώωνπου φροντίζει και να επιβλέπει την ευζωία των ζώων που επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον (μέσω της παροχής τροφής και νερού σε επιλεγμένα σημεία που θα υποδείξει η πενταμελής επιτροπή).

Ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέτει προσωπικό κατάλληλο για την μεταφορά και την περισυλλογή των ζώων. Να φροντίσει για τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, προκειμένου να είναι δυνατή η επαφή των αρχείων του Δήμου με την ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων (ΕΜΖΣ). Να φροντίσει για την αγορά του ηλεκτρονικού υλικού σήμανσης των ζώων συντροφιάς που ζουν στην επικράτεια του. Να φροντίσει για την υπογραφή συμβάσεων ολικής ή μερικής απασχόλησης με τις ανάλογες ειδικότητες ώστε να διεκπεραιώσει το έργο του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, (κτηνίατρο, συνεργείου περισυλλογής κ.α.) Να φροντίσει για τη δημιουργία χώρων σίτισης των αδέσποτων ζώων όπου και για όσον καιρό αυτά υπάρχουν και την αγορά τροφής και την αγορά φαρμάκων τα οποία είναι απαραίτητα για τη στείρωση και νοσηλεία των αδέσποτων ζώων. Το φιλοζωικό σωματείο από κοινού με το Δήμο θα πρέπει να φροντίσουν για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Δημοτών, σχετικά με τα ζώα γενικά και με τα αδέσποτα ζώα ειδικότερα.

Χρονική διάρκεια της έγγραφης συμφωνίας

Η χρονική διάρκεια της παρούσας σύμβασης ορίζεται και αρχίζει από την ημερομηνία της υπογραφής της μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Η σύμβαση μπορεί να διακοπεί μονομερώς από το Δήμο Άνδρου εάν στην πορεία εκτέλεσής της διαπιστωθεί συστηματική άρνηση στη συνεργασία και τις υποδείξεις του προς το φιλοζωικό σωματείο και μετά από έγγραφη αιτιολόγηση.