Σχολικά γεύματα: Έρχεται συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για ελέγχους

  • Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024 - 14:23

Συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τακτικών συστηματικών ελέγχων των σχολικών γευμάτων από αρμόδια κλιμάκια (του ΕΟΔΥ) σε επίσημα κρατικά εργαστήρια προετοιμάζει η κυβέρνηση για τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όχι μόνο η παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, αλλά και η διακίνηση των γευμάτων πραγματοποιείται με υγιεινό τρόπο και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν, διατηρούν και αναθεωρούν διαδικασίες HACCP, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, τίθενται από τον ΟΠΕΚΑ πολύ αυστηρά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (βλ. παράγραφο 2.2.7.), καθώς και αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές (βλ. Παράρτημα 1) – Συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (HACCP) και ιχνηλασιμότητας τροφίμων με συγκεκριμένα ISO και πρότυπα.

Ειδικότερα:

• Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με την διανομή (cook&serve), αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης.

• Τα γεύματα παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.

• Το ψωμί και το φρούτο είναι συσκευασμένα σε κλειστά ατομικά σελοφάν.

• Η μεταφορά των γευμάτων, γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια (θερμομπόξ/ισοθερμικοί περιέκτες), ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία.

• Τα οχήματα μεταφοράς πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφαλούς διακίνησης προϊόντων και υπόκεινται σε ελέγχους από ειδικά κρατικά κλιμάκια.

Κρίσιμο το στάδιο της κατανάλωσης

Η παραλαβή των σχολικών γευμάτων στις σχολικές μονάδες γίνεται από τριμελείς επιτροπές παραλαβής, οι οποίες ελέγχουν την θερμοκρασία των γευμάτων και μακροσκοπικά χαρακτηριστικά.Στο πρόγραμμα προβλέπονται πολύ αυστηροί έλεγχοι και από τον ΟΠΕΚΑ και από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ.

Από το 2022 έως σήμερα έχουν γίνει 22 έλεγχοι σε εταιρείες παραγωγής γευμάτων από την Επιθεώρηση του ΟΠΕΚΑ.

Ο τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς

Ο διαγωνισμός του 2021 είχε προϋπολογισμό 253 εκ. ευρώ € για τρεις σχολικές χρονιές. Υλοποιείται σε 133 Δήμους όλης της χώρας και σιτίζονται καθημερινά 217 χιλιάδες μαθητές με ζεστό γεύμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή 21 εταιρειών.

Θωράκιση πλαισίου

Σε σχέση με την θωράκιση του πλαισίου έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα όπως με την Γιαννίτσης Group, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως έχει γίνει ήδη τα προηγούμενα χρόνια σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες σημαντική δουλειά ως προς την καταγραφή των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι οικονομικοί φορείς. Επίσης:

• Έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΑ στα σχολεία και τις μονάδες παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

•Έχει ζητηθεί από τον ΕΦΕΤ και υγειονομικές υπηρεσίες Περιφερειών να συστήσουν μεικτά κλιμάκια ελέγχων για τις μονάδες παραγωγής.

• Για τη νέα σχολική χρονιά, προετοιμάζεται μια συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τακτικών συστηματικών ελέγχων των σχολικών γευμάτων από αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε επίσημα κρατικά εργαστήρια.