"Παναγιά, στοργική Μητέρα"

Τα όσα σημαίνει για τη Χριστιανική πίστη η Παναγία, αναλύει στη σημερινή της εκπομπή η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Η κ. Φετουρή εντρυφά σε ό,τι αφορά στην Κοίμηση, αλλά και τη Μετάσταση της Θεοτόκου, ενώ εξηγεί και την διαφορά της Κοίμησης της Παναγιάς, από την κοίμηση των ανθρώπων.

Όπως επισημαίνει η κ. Φετουρή, η Παναγία λειτουργεί για τους Χριστιανούς, ως μέσον, ως το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε εκείνους και το Θεό, προκειμένου να εισακουστούν. «Για να το κάνει αυτό η Παναγία, να μεταφέρει τη φωνή μας, χρειάζεται εμείς να τη γνωρίζουμε και να μας γνωρίζει κι Εκείνη», σημειώνει, «και για να μας γνωρίζει, πρέπει κι εμείς να της δώσουμε τα διαπιστευτήριά μας, να τη γνωρίζουμε πράγματι, ως Μητέρα του Θεού».

Αναφέρει δε, πως «η Παναγία γίνεται στοργική Μητέρα, σκεπάζει εμάς τους ανθρώπους με το ωμοφόριό της, μας δικαιολογεί στο Θεό. Τι δικαιολογεί; Τα λάθη μας, τις «αταξίες» μας, τα σφάλματά μας, την επιπολαιότητά μας. Ο Λόγος του Θεό, ο οποίος ενανθρωπίστηκε, έκανε αυτό το δώρο σ’ εμάς, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να έχει μία πρόσβαση προς το Θεό και αυτή η πρόσβαση γίνεται με την Πρεσβεία της Παναγίας, της Μητέρας του Θεού».

Τέλος, η κ. Φετουρή διευκρινίζει πως «η Παναγιά μας έχει πολλά ονόματα, αναρίθμητα, τα οποία της τα έδωσε ο λαός, με βάση το πώς βρέθηκε, με θαυματουργικό τρόπο το κάθε εικόνισμά Της, τα θαύματα της Παναγίας. Αυτά τα ονόματα δεν ταιριάζουν όλα στην Παναγία. Εκείνο που ταιριάζει, εκείνο που χαρακτηρίζει ακριβώς το ποια είναι η Παναγία, είναι το όνομα Θεοτόκος».