Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία

“Το κέντρο της χριστιανικής αγάπης, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια”

  • Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2017 - 09:37

Τον Ιησού Χριστό ως βασιλιά του Σύμπαντος εορτάζει η Εκκλησία αυτήν την Κυριακή, την τελευταία Κυριακή του Λειτουργικού έτους, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, όπως αυτή μεταδίδεται σε εβδομαδιαία βάση.

Στο πλαίσιο της σημερινής εκπομπής της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου “Ο Λόγος του Κυρίου”, ο π. Γιάννης Μαραγκός μιλά για τη σχετική ευαγγελική περικοπή, στο περιεχόμενο της οποίας τονίζεται πως “το κέντρο της χριστιανικής αγάπης είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

“Η ευαγγελική περικοπή που θα ακουσθεί δεν έχει ως σκοπό να μας πείσει ότι πράγματι ο Ιησούς Χριστός είναι βασιλιάς του Σύμπαντος, αλλά να μας περιγράψει, το πώς είναι βασιλιάς. Ποιό είναι το έργο του και πώς μέσα από το έργο του δείχνει την βασιλικότητά του. Είναι βασιλιάς γιατί υπηρετεί και δεν εξουσιάζει, είναι βασιλιάς γιατί ταυτίζεται με τους φτωχούς, τους ταπεινούς τους αδύναμους και όχι με τους κάθε είδους δυνατούς αυτού του κόσμου. Είναι βασιλιάς γιατί το μέτρο με το οποίο κρίνει δεν είναι μέτρο ηθικολογικό, αλλά μέτρο που δείχνει κατά πόσο ο άνθρωπος φρόντισε να εξασφαλίσει και να προστατεύσει και να προωθήσει την αξιοπρέπεια του συνανθρώπου του, την κοινωνική ζωή και την κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Ας ακούσουμε πώς ο ευαγγελιστής Ματθαίος περιγράφει μία μεγαλειώδη θα λέγαμε δικαστική διαδικασία και μας δίνει να καταλάβουμε το νόημα του Ιησού Χριστού, βασιλιά του Σύμπαντος.

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους αποστόλους του όταν θα έρθει ο γιος του ανθρώπου μέσα στη δόξα του και όλοι οι άγγελοι μαζί του, τότε θα καθίσει στον θρόνο της δόξας του και ενώπιόν του θα συγκεντρωθούν όλα τα έθνη. Και θα χωρίσει μεταξύ τους, όπως ο βοσκός χωρίζει τα πρόβατα από τα ερίφια. Και τα μεν πρόβατα θα τα τοποθετήσει στα δεξία του, τα δε ερίφια στα αριστερά του. Τότε ο βασιλιάς θα πει σε αυτούς που βρίσκονται στα δεξιά του, “ελάτε εσείς οι ευλογημένοι από τον πατέρα μου, κληρονομήσατε τη βασιλεία που έχει ετοιμαστεί για εσάς από τη δημιουργία του κόσμου (...)”.