Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική εκκλησία

Πορεία προς την ομορφιά της Ανάστασης

  • Παρασκευή, 6 Απριλίου, 2018 - 10:30

Όπως κάθε χρόνο, τη Μεγάλη Παρασκευή η Θεία Λειτουργία μας προσφέρει για μελέτη τη --γεμάτη ένταση και συγκινησιακή φόρτιση- ιστορία των Παθών του Ιησού Χριστού σύμφωνα με το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη.

«Με αυτές τις σελίδες είμαστε στο κέντρο και στην καρδιά του χριστιανικού μυστηρίου», επισημαίνει ο π. Ιωάννης Μαραγκός.

Ένα μυστήριο που ο κάθε Χριστιανός το βιώνει εκ των έσω. Ωστόσο, πολλές φορές έχουμε διερωτηθεί, γιατί ο Θεός Πατέρας διάλεξε τον Σταυρό.

Αν θέλουμε να δώσουμε την απάντηση σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική, θα λέγαμε ότι, στην ύψιστη προσβολή, την αμαρτία χρειάζεται η ύψιστη ανταπόδοση, ο θάνατος του Ιησού Χριστού. Αλλά μια τέτοια απάντηση, δεν είναι αξιοπρεπής για έναν Θεό που το όνομά του είναι αγάπη.

Ο Θεός στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» έγινε άνθρωπος για να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπό του στους ανθρώπους. Το πρόσωπο ενός Θεού που είναι πατέρας., Ο Θεός στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού καλλιεργεί σχέσεις αγάπης με όλους τους ανθρώπους.

Με όλη του τη ζωή του ο Ιησούς προσπάθησε να διηγηθεί πώς είναι ο Θεός πατέρας, δεν έδωσε ορισμούς. Μίλησε με παραβολές. Θυμάστε την παραβολή του ασώτου υιού ή του καλού πατέρα. Εκεί περιγράφεται ένας Θεός που είναι έτοιμος όχι να καταδικάσει, αλλά να συγχωρήσει και να επανεντάξει το γιο του. Αυτός είναι ο Θεός που δίνει σημασία στους τελευταίους εκείνους που οι άλλοι τους έβαλαν στο περιθώριο. Η σκληροκαρδία όμως των ανθρώπων δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόταση και ο Ιησούς δηλώνει «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από εκείνη του να δώσει κάποιος τη ζωή του για τους φίλους του» και όταν κλήθηκε να το κάνει πράξη αυτό, δεν αντέδρασε αλλά δήλωσε ότι αγαπάει μέχρι το τέλος.

Ο Σταυρός είναι και παραμένει το σύμβολο της απέραντης αγάπης που θυσιάζει τα πάντα στον αγαπημένο.