Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Να αγαπάτε ο ένας τον άλλον"

  • Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018 - 10:00

Την τροφή η οποία ενδυναμώνει και το περιβάλλον που προστατεύει και διευκολύνει την   ανάπτυξη της ενότητας των μαθητών του μεταξύ τους  μαζί του και διαμέσου του με τον Θεό Πατέρα, περιγράφει ο Ιησούς στη σημερινή ευαγγελική περικοπή κατά Ιωάννη.

Τις προηγούμενες Κυριακές ο Ιησούς θέλησε να μας διδάξει τις σχέσεις που αναπτύσσει με τους μαθητές του. Χρησιμοποίησε την εικόνα του καλού βοσκού, τη φωνή του οποίου γνωρίζουν οι μαθητές του και συντάσσονται όπως και τα πρόβατα γνωρίζουν τη φωνή του βοσκού και τον ακολουθούν. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε την εικόνα του κλήματος, όπου εκείνος είναι ο κορμός και οι μαθητές του είναι οι κληματόβεργες τις οποίες τροφοδοτεί με τους χυμούς ζωής, δηλαδή την χάρη Του και τα μυστήρια Του. Σήμερα μας περιγράφει το πώς αυτή η ενότητα είναι τόσο σφιχτοδεμένη και πώς ζει μέσα στο χρόνο.

«Όπως ο Πατέρας με αγάπησε, κι εγώ αγάπησα εσάς. Παραμείνετε μέσα στη δική μου αγάπη. Αν τηρείστε τις εντολές μου, θα παραμείνετε μέσα στην αγάπη μου, όπως κι εγώ έχω τηρήσει τις εντολές του Πατέρα μου και παραμένω μέσα στην αγάπη του. Αυτά σας τα είπα για να είναι η χαρά μου μέσα σας και η χαρά σας να είναι πλήρης.

Αυτή είναι η δική μου εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως σας αγάπησα. Μεγαλύτερη αγάπη απ' αυτή κανένας δεν έχει, όταν κάποιος θυσιάσει τη ζωή του για χάρη των φίλων του.

Εσείς είστε οι φίλοι μου αν εκτελείτε όσα εγώ σας διατάζω. Δε σας λέω πια δούλους, διότι ο δούλος δε γνωρίζει τι κάνει ο κύριός του. Αλλά εσάς σας ονόμασα φίλους, διότι σας έκαμα γνωστά όλα όσα άκουσα από τον Πατέρα μου. Δε με διαλέξατε εσείς, αλλά εγώ σας διάλεξα και σας όρισα να πάτε και να καρποφορήσετε και ο καρπός σας να είναι μόνιμος. Ώστε ό,τι ζητείστε απ' τον Πατέρα στο όνομά μου, να σας το δώσει. Αυτή την εντολή σας δίνω: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο».