Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Τα μέλλοντα αρχίζουν

  • Σάββατο, 26 Μαΐου, 2018 - 10:15

Την ημέρα της Πεντηκοστής, το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτει στον κόσμο την κοινότητα των μαθητών του Ιησού ως Εκκλησία, δηλαδή ως τον λαό εκείνο που ο Θεός Πατέρας κάλεσε, ο υιός του συγκρότησε σε σώμα του και το ίδιο το Άγιο Πνεύμα το ζωοποιεί με τα δώρα του. Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή κατά Ιωάννη, ο Ιησούς αποκαλεί το Άγιο Πνεύμα Παράκλητο. Ο Παράκλητος στην ιουδαϊκή κοινωνία ήταν ένα πρόσωπο κοινώς αποδεκτό και παραδεκτό, το οποίο συμπαρίσταται σε όποιον το ζητήσει, όταν αυτός βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση και οδηγείται σε κάποιο δικαστήριο και οφείλει να αποδείξει την αθωότητά του. Ο Παράκλητος, εκείνος που ο κατηγορούμενος καλεί να έχει δίπλα του στο δικαστήριο και μόνο με την παρουσία του να εγγυάται την αθωότητά του, που ενδυναμώνει και ενθαρρύνει τον κατηγορούμενο, είναι ο συμπαραστάτης και ο παρηγορητής. Αυτόν τον τίτλο δίνει ο Ιησούς στο Άγιο Πνεύμα.

Ακολουθεί η σημερινή ευαγγελική περικοπή

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όταν έλθει ο Παράκλητος που εγώ θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας, που εκπορεύεται από τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα.»

Αλλά, όταν έρθει εκείνος, το Πνεύμα της αλήθειας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια. Επειδή, δεν θα μιλήσει από τον εαυτό του, αλλά θα μιλήσει όσα πρόκειται να ακούσει, και θα σας αναγγείλει τα μέλλοντα. Εκείνος θα δοξάσει εμένα, επειδή από το δικό μου θα πάρει, και θα το αναγγείλει σε σας. Όλα όσα έχει ο Πατέρας, είναι δικά μου. Γι' αυτό σας είπα ότι, από το δικό μου θα πάρει, και θα σας το αναγγείλει.»