Μηνύματα Πίστεως της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

Εορτασμός των Αγίων Πάντων

  • Σάββατο, 2 Ιουνίου, 2018 - 09:40

Αναφορικά με τον εορτασμό των Αγίων Πάντων από την Ορθόδοξη Εκκλησία μιλά η κα Αλεξάνδρα Φετουρή στη σημερινή διαδικτυακή εκπομπή “Μηνύματα Πίστεως” της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, σημειώνει τα παρακάτω: “Κυριακή των Αγίων Πάντων. Γιορτάζουν όλοι οι Άγιοι επώνυμοι, ανώνυμοι, γυναίκες, άνδρες και γιορτάζουν και οι Άγιοι που φέρουν το όνομά τους. Δεν είναι τυχαίο που η Εκκλησία τιμά και βάζει να εορτασθούν μετά από τη μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής τους Άγιους Πάντες.

Αυτό γίνεται γιατί είναι μία ωφέλεια για εμάς, να μπορέσουμε να διδαχθούμε πώς αυτοί οι άνθρωποι αγίασαν, έγιναν ιεροί ήρωες, μόνοι τους; Με τη δική τους δύναμη; Όχι βέβαια. Έγιναν ακριβώς γιατί αγάπησαν τον Θεό, πίστεψαν στον Θεό, καθάρισαν την ψυχή τους και ο Θεός τους έδωσε τον παράκλητο, τους ευλόγησε με αυτήν την ευλογημένη επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και γι αυτό έγιναν Άγιοι και γιορτάζονται ακριβώς, μετά την Πεντηκοστή.

Τι έκαναν δηλαδή αυτοί οι Άγιοι;

Τέλεσαν τον καλόν αγώνα και την πίστη τους τήρησαν. Μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι Άγιοι είναι μία ιερή φάλαγγα που πορεύεται μέσα στον χρόνο σαν ένα αιώνιο ποτάμι που κινείται να φτάσει μέχρι το τέλος των αιώνων. (...)”.