Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Τρέφομαι και ωριμάζω στην εν Θεώ ζωή

  • Σάββατο, 18 Αυγούστου, 2018 - 11:14

Αυτή είναι η τρίτη Κυριακή που η ευαγγελική περικοπή μιλά για τον Ιησού ως τον Άρτο τον ζωντανό που κατέβηκε από τον Ουρανό. Τον Ιησού - Ευχαριστία που δίνει βάθος και νόημα στη ζωή μας.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, το κατά Ιωάννη ευαγγέλιο δεν μας μνημονεύει τα γεγονότα της ίδρυσης του Μυστήριου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού. Το παίρνει ως δεδομένο ότι οι αναγνώστες του, οι μαθητές του Ιησού, τα  γνωρίζουν, και προσπαθεί με τα ίδια τα λόγια του Ιησού που ειπώθηκαν σε εκείνη την περίσταση, αλλά και σε άλλες παρεμφερείς  περιστάσεις που παραθέτει, να  βοηθήσει τους μαθητές τότε, και εμάς σήμερα να διεισδύσουμε στο νόημα του Ευχαριστιακού Ιησού Χριστού.

Την πρώτη από τις τρεις Κυριακές μάς δίδαξε, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι το επί της γης «ψωμί»  είναι η σύνοψη όλων εκείνων, που όχι μόνο μας κρατούν  στη ζωή και την τροφοδοτούν, αλλά και όλα εκείνα τα πρόσωπα και καταστάσεις που δίνουν βάθος στη ζωή μας.

Την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της μεσσιανικής αναμονής, οι Ιουδαίοι περίμεναν ότι ο μεσσίας όταν θα φανερωνόταν θα επιτελούσε ένα θαύμα, ακόμη μεγαλύτερο από εκείνο του Μάννα. Ο Ιησούς διακηρύττει  ότι εκείνος είναι ο άρτος που κατέβηκε από τον ουρανό για τη ζωή του κόσμου, και όποιος φάει από αυτόν θα έχει ζωή αιώνια.  Κι συνεχίζει στη σημερινή περικοπή.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη άγ. Ευαγγέλιο   (Ιω 6,51-58)

Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: " Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ' τον ουρανό. Αν κάποιος φάει απ' αυτόν τον άρτο θα ζήσει αιώνια. Κι ο άρτος που εγώ θα δώσω, είναι η σάρκα μου για τη ζωή του κόσμου".

Φιλονικούσαν τότε οι Ιουδαίοι μεταξύ τους, λέγοντας: "Πώς μπορεί αυτός να μας δώσει να φάμε τη σάρκα του;". Τότε ο Ιησούς τους είπε: "Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: αν δε φάτε τη σάρκα του Υιού του ανθρώπου και δεν πιείτε το αίμα του, δεν έχετε μέσα σας ζωή. Αυτός που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει αιώνια ζωή κι εγώ θα τον αναστήσω κατά την έσχατη μέρα. Διότι η σάρκα μου είναι αληθινή τροφή και το αίμα μου είναι αληθινό ποτό. Αυτός που τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου, μένει ενωμένος μαζί μου κι εγώ μαζί του. Όπως με απέστειλε ο ζωντανός Πατέρας κι εγώ ζω για τον Πατέρα, κι αυτός που τρώει εμένα θα ζήσει για μένα. Αυτός είναι ο άρτος που κατέβηκε απ' τον ουρανό. Όχι όπως έφαγαν οι πατέρες και πέθαναν. Εκείνος που τρώει αυτόν τον άρτο θα ζήσει αιώνια".