Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

"Ο σταυρός δηλώνει την ίδια τη ζωή"

  • Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:06
  • /   Eνημέρωση: 15 Σεπ. 2018 - 12:29

Στην έναρξη του εκκλησιαστικού έτους μας εισάγει η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή, στο πλαίσιο της παρουσίασης της διαδικτυακής εκπομπής “Μηνύματα Πίστεως” της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, θέτοντας στο προσκήνιο των αναφορών της τις δύο μεγάλες γιορτές της γέννησης της Θεοτόκου και της υψώσεως του τιμίου σταυρού.

Μετά από μία σύντομη παύση της καλοκαιρινής περιόδου η ίδια στην πρώτη εκπομπή ενός ακόμη εκκλησιαστικού χρόνου, καλεί όλους τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τη θρησκευτική παράδοση προκειμένου να κατανοήσουν το “σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων”.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην έναρξη της διαδικτυακής εκπομπής της: “Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας που δηλώνει την αρχή του εκκλησιαστικού χρόνου. Η Εκκλησία λοιπόν βάζει δύο μεγάλες εορτές. Τη γέννηση της Θεοτόκου και την ύψωση του τιμίου σταυρού. Αυτό το κάνει για να μας πει ποιό ήταν το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Η Παναγία μας ήταν η αρχή του σχεδίου του Θεού. Ο τίμιος σταυρός τον οποίο υψώνει η Εκκλησία είναι η σφραγίδα και το τέλος του σχεδίου αυτού”.

Μιλώντας πρωτίστως για τον τίμιο σταυρό, εξηγεί πως αυτό γίνεται, “γιατί αυτή η εορτή της υψώσεως του σταυρού, δεν είναι για μία μέρα μόνο 14 Σεπτεμβρίου, αλλά γιορτάζεται ακριβώς 15 ημέρες. Πριν από αυτές τις 15 ημέρες, η Κυριακή λέγεται Κυριακή πρώτης υψώσεως του σταυρού. Μας δίνει έναν πρόλογο για το τί θα είναι αυτός ο σταυρός που θα υψωθεί. Μετά στις 14 γίνεται η ανύψωση του σταυρού και ακολουθεί η Κυριακή μετά την ύψωση του σταυρού. Δηλαδή “παίρνουμε” τον επίλογο για να καταλάβουμε τί είναι ο τίμιος σταυρός”.

Τεκμηριώνοντας παρακάτω τον λόγο που αυτή η εορτή είναι σπουδαία και σημαντική, αναφέρει, “Η απάντηση είναι μία. Ο σταυρός είναι η ίδια η ζωή. Είναι η αναγέννηση της ψυχής μας είναι ο αλάθητος οδηγός της πνευματικής μας ζωής. Σταυρός, χθες και σήμερα και αύριο μέσα στους αιώνες θα είναι πάντα το μεγάλο σύμβολο της Εκκλησίας μας.

Υψώθηκε ο σταυρός για να τον δει όλη η υφήλιος. Όπως ο ήλιος είναι υψωμένος πάνω στον ουρανό και ευεργετεί όλη την οικουμένη το ίδιο πράγμα και ο Ιησούς Χριστός. Ανέβηκε πάνω σε αυτόν τον σταυρό, υψώθηκε και όποιος τον κοιτάει φωτίζεται, υψώνεται, αγιάζεται, ευεργετείται. Ο σταυρός γίνεται το κέντρο του κηρύγματος της Εκκλησίας. (...)”.