Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Μια μοναδική αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον

  • Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, 2018 - 10:36

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή συναντούμε έναν Γραμματέα που ρωτάει τον Ιησού, ποιά εντολή είναι πρώτη από όλες. Μέσω αυτής της ερώτησης, μεταφέρεται ένας προβληματισμός της εποχής του.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, οι Ιουδαίοι είχαν έναν μεγάλο αριθμό εντολών και νόμων σε εφαρμογή του δεκάλογου. 365 νόμοι, όσες και οι ημέρες του χρόνου ήταν απαγορευτικοί και 248 –όσα και τα μέλη του σώματος κατά την ανθρωπολογία τους- τους επέτρεπαν να κάνουν κάτι.

Ως εκ τούτου, διερωτούνταν αν μέσα σε αυτό το δάσος των νόμων υπάρχουν κάποιοι που έχουν ιδιαίτερη αξία, είναι πρώτοι και αποτελούν πηγή των επόμενων. Κάποιοι απαντούσαν πως όλοι οι νόμοι είναι ισάξιοι, γιατί όλοι προέρχονται από τον θεό. Άλλοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον κύριο νόμο από τον οποίο εκπορεύονται οι επόμενοι.

Η συζήτηση του Ιησού με τον νομοδιδάσκαλο μας μεταφέρεται από τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

«Εκείνο τον καιρό, ένας από τους γραμματείς, πλησίασε και ρώτησε τον Ιησού: "Ποιά είναι η εντολή η πρώτη απ’ όλες;" Ο Ιησούς απάντησε: "Πρώτη εντολή είναι: `Άκου Ισραήλ: Ο Κύριος ο Θεός μας είναι ο ένας Κύριος. Και θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη'. Η δεύτερη εντολή είναι ετούτη: `Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου'. Μεγαλύτερη εντολή απ' αυτές δεν υπάρχει". Ο γραμματέας τότε του είπε: "Πολύ καλά, διδάσκαλε. Είναι σύμφωνο με τη αλήθεια αυτό που είπες ότι `ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’ αυτόν. Και το «να τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά και με όλη σου το νου και με όλη σου τη δύναμη και το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου' είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες». Ο Ιησούς, βλέποντας ότι απάντησε συνετά, του είπε: "Δε βρίσκεσαι μακριά από τη βασιλεία του Θεού". Και κανένας πια δεν τολμούσε να του θέσει άλλες ερωτήσει».