Η Αγάπη πυρήνας του Λόγου του Θεού

  • Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, 2018 - 12:02

Την αγάπη προς το Θεό και τον συνάνθρωπο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, αναλύει σήμερα, μέσω της παραβολής του καλού Σαμαρείτη, η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Όπως τονίζει η κ. Φετουρή στη σημερινή εκπομπή, στον πυρήνα του Λόγου του Θεού, βρίσκεται η αγάπη. Μία αγάπη ανιδιοτελής, που πρώτος δίδαξε ο Θεός, σαρκώνοντας τον Υιό Του και στέλνοντάς Τον να κηρύξει την αγάπη, το Λόγο Του, στους ανθρώπους.

Εξηγώντας την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, η κ. Φετουρή εξηγεί, πως ο Ιησούς, με αυτό τον όμορφο παραλληλισμό, προσπαθεί να διδάξει το ποίμνιό Του, ότι η αγάπη προς το Θεό και τον πλησίον, δεν υπαγορεύεται από κανένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, καμία “ταμπέλα”, κανένα χαρακτηρισμό. Αντίθετα, είναι η ουσία της που μετράει ενώπιον του Θεού.

Όταν ένας Ιουδαίος πέφτει θύμα ληστών, που τον χτυπούν έως ότου εκείνος πέσει ημιθανής στην άκρη του δρόμου, και παρά το γεγονός, ότι ο δρόμος αυτός ήταν ιδιαίτερα περαστικός, κανένας δεν σταματάει, ούτε καν ο ιερέας ή ο Λευΐτης, που ανήκουν στην Ιουδαϊκή πίστη. Αντίθετα, είναι ένας πιστός της Σαμαρειτικής θρησκείας, ο οποίος έτρεξε να συνδράμει τον ημιθανή άνθρωπο, αποδεικνύοντας, πως η αγάπη για τον πλησίον, που αντικατοπτρίζει το Λόγο του Θεού, δεν γνωρίζει επίγεια σύνορα, ή ιδιότητες.

Η κ. Φετουρή τονίζει, πως η αγάπη για τον πλησίον δεν υπάρχει, αν δεν υπάρχει αγάπη για το Θεό, αλλά και η αγάπη για το Θεό δεν υπάρχει, αν δεν υπάρχει η αγάπη για τον πλησίον.