Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Είναι Βασιλιάς γιατί υπηρετεί και είναι αλήθεια

  • Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, 2018 - 09:31

Την τελευταία Κυριακή του λειτουργικού έτους, εορτάζουμε τον Χριστό ως Βασιλιά του σύμπαντος, δηλαδή ως το αποκορύφωμα και την ανακεφαλαίωση των πάντων στο πρόσωπό Του.

Σε όλη τη ζωή του, ο Ιησούς προσπάθησε να αποφύγει αυτόν τον τίτλο όσο και τα χαρακτηριστικά που πιθανόν του αποδίδονταν και είχαν μια χροιά βασιλικής ιδιότητας. Και δε σταματούσε ποτέ να υπενθυμίζει ότι ο σκοπός της ζωής του είναι ο ίδιος να είναι ο τελευταίος όλων και ο υπηρέτης όλων.

Ο Ιησούς αποδέχεται για πρώτη φορά τον τίτλο του Βασιλιά, όπως ακριβώς μας μεταφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

«Τον καιρό εκείνο ο Πιλάτος είπε στον Ιησού: «Εσύ είσαι ο Βασιλιάς των Ιουδαίωνς». Αποκρίθηκε ο Ιησούς: «Από τον εαυτό σου εσύ το λες αυτό ή άλλοι σου είπαν για μένα;» Αποκρίθηκε ο Πιλάτος: «Μήπως εγώ είμαι Ιουδαίος; Το έθνος το δικό σου και οι αρχιερείς σε παράδωσαν σ’ εμένα. τι έκανες;». Αποκρίθηκε ο Ιησούς: «Η βασιλεία η δική μου δεν είναι από τον κόσμο τούτο. Αν από τον κόσμο τούτον ήταν η βασιλεία η δική μου, οι υπηρέτες οι δικοί μου θα αγωνίζονταν, για να μην παραδοθώ στους Ιουδαίους. Τώρα όμως η βασιλεία η δική μου δέν είναι από εδώ». Του λέει τότε ο Πιλάτος «Ώστε εσύ είσαι Βασιλιάς». Και ο Ιησούς του αποκρίθηκε. «Εσύ ο ίδιος λες πως είμαι βασιλιάς. Εγώ γι’ αυτό γεννήθηκα, και γι’ αυτό έχω έρθει στον κόσμο, για να δώσω μαρτυρία για την αλήθεια. Όποιος είναι με το μέρος της αλήθειας ακούει τη φωνή μου».

Ο Ιησούς θέλει να προσδιορίσει ότι η βασιλεία Του έχει τις ρίζες της και εκφράζεται σύμφωνα με τις αξίες που δεν είναι αυτού ντου κόσμου. Η άσκηση της εξουσίας ως κυριαρχία και προβολή δεν είναι η δική του προοπτική. Η δική του προοπτική είναι η ευσπλαχνία και η αγαπητική συνύπαρξη και προσφορά προστασίας σε κάθε μορφή αδυναμίας και παροχή συγγνώμης και συνύπαρξης.