Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Πιστεύω στο Θεό που διαλέγει τους μικρούς

  • Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, 2018 - 12:35

Ο Προφήτης Μιχαίας ανοίγει την περίοδο της θείας λειτουργίας που ακούμε το λόγο του Θεού. Ο ίδιος έδρασε μεταξύ του 737 και του 690 π.Χ. και δυστυχώς είναι απογοητευμένος από αυτά που βλέπει να συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ, την καρδιά του Ισραήλ και ξεκινώντας από αυτή την εμπειρία, βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Αν από την Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να βγει κάτι καλό ως προς τη δικαιοσύνη και την πραγματική πίστη, αναγγέλλει ότι ο Θεός θα στραφεί στην περιφέρεια, στην προκειμένη περίπτωση την Ιερουσαλήμ και από κει διακηρύττει ότι θα κάνει να φανεί ο πραγματικός επικεφαλής του Ισραήλ, που θα ασκήσει την εξουσία του με πραότητα και δικαιοσύνη όπως ένας ποιμένας και όχι ως ένας πολέμαρχος.

 Ενώ βλέπει ότι ο λαός του Ισραήλ φαίνεται να εκμηδενίζεται κάτω από την πίεση των εχθρών του και όλοι λίγο πολύ το αντιλαμβάνονται, εκείνος διακηρύττει ότι ναι, μπορεί και να καταστραφεί αλλά θα αναστηθεί διαμέσου ενός υπολοίπου εξορισμένων που θα μείνουν πιστοί και δεν θα αφομοιωθούν στη γη της εξορίας, αλλά θα επιστρέψουν από κείνη τη μεγάλη θλίψη για να αρχίσουν πάλι από την αρχή.

«Με αυτούς ο Θεός θα κάνει μια νέα αρχή», επισημαίνει ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Θα αποκαταστήσει τις σωστές σχέσεις Θεού και λαού. Θα συνάψει μια νέα συμφωνία, συμμαχία φιλίας, τόσο που αυτοί που επέστρεψαν και οι ταπεινοί που έμειναν και δεν εξορίστηκαν γιατί δεν είχαν καμία αξία, θα μπορούν να ονομάζουν το θεό από δω και στο εξής, ο Θεός μαζί μας.