Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Ποιανού τη φωνή αναγνωρίζω και ακολουθώ

  • Σάββατο, 18 Μαΐου, 2019 - 12:37

Στο ευαγγέλιο κατά Ιωάννη ο Ιησούς προσπαθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα και το έργο του στους μαθητές του και σε εμάς με τρεις μεγάλες απεικονίσεις. "Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής", "εγώ είμαι το φως του κόσμου" και αυτή που σήμερα θα μελετήσουμε, μέσα από τη διαδικτυακή εκπομπή του π. Γιάννη Μαραγκού, «εγώ είμαι ο καλός ποιμένας».

Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς είπε: Τα δικά μου πρόβατα ακούνε τη φωνή μου κι εγώ τα γνωρίζω και με ακολουθούν. Εγώ τους δίνω την αιώνια ζωή, ποτέ δεν θα χαθούν και κανείς δεν θα τα αρπάξει από το χέρι μου. Αυτός που μου έχει δωσει είναι ο Πατέρας μου και είναι ανώτερο από όλα. Κανείς δεν μπορεί να τα αρπάξει από το χέρι του Πατέρα. Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα.

Ο Ιησούς βρίσκεται στην αυλή του ναού της Ιερουσαλήμ απέναντι από τη λεγόμενη Προβατική Πύλη. Παρατηρεί τον κόσμο και αρχίζει το κήρυγμά του λέγοντας πως «εγώ είμαι ο καλός ποιμένας». Ο βοσκός είναι ένα δύσκολο, τραχύ επάγγελμα γιατί ο ίδιος ταυτίζεται με το ποίμνιό του και σύμφωνα με τον σημερινό Πάπα Φραγκίσκο «έχει την οσμή του προβάτου». Μάλιστα ο Πάπας συστήνει στους επισκόπους, στους ιερείς και όσους έχουν θέση ευθύνης μέσα στην Εκκλησία, να αποκτούν την οσμή του ποιμνίου τους.