Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

«Η αγάπη είναι η γέφυρα που ενώνει τον Θεό, τον Χριστό και τον πιστό»

  • Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2019 - 11:59

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι παρμένη από το κεφάλαιο 17 του ευαγγελίου κατά Ιωάννη, το οποίο είναι γνωστό ως η αρχιερατική προσευχή του Ιησού.

Ο Ιησούς προσεύχεται. Είναι ο φίλος που μιλά με πολλή αγάπη και στοργή για τους φίλους του, τους μαθητές του, με την καρδιά στο χέρι. Δεν είναι πια ο δάσκαλος που ακριβολογεί, είναι κάποιος που εκφράζει συναισθήματα και μέσω αυτών, πεποιθήσεις.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, η κατανόηση του σημερινού ευαγγελίου δεν πρέπει να περνά τόσο μέσα από τη λογική επεξεργασία του κειμένου, όσο από την ενορατική προσέγγισή του και τη μελέτη του.

«Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς σήκωσε τα μάτια του στον ουρανό και προσευχήθηκε. Θεέ Πατέρα, δεν σε παρακαλώ μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για κείνους που με το λόγο τους θα πιστέψουν σε μένα, ώστε όλοι να είναι ένα, όπως εσύ Πατέρα μαζί μου και εγώ μαζί σου, για να είναι και αυτοί μαζί μας, ώστε ο κόσμος να πιστέψει ότι μ’ έστειλες εσύ. 2Εγώ τη δόξα που μου έδωσες την έδωσα σ’ αυτούς, για να είναι ένα μεταξύ τους, όπως εμείς είμαστε εμείς. Εγώ ενωμένος μαζί τους κι εσύ ενωμένος μαζί μου, ώστε ν’ αποτελούν μια τέλεια ενότητα, κι έτσι ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι μ’ έστειλες εσύ κι ότι αγάπησες κι αυτούς όπως αγάπησες εμένα. Πατέρα, θέλω αυτοί που μου έδωσες να είναι μαζί μου όπου είμαι κι εγώ, για να μπορούν να βλέπουν τη δόξα μου, αυτή που εσύ μου χάρισες, επειδή με αγάπησες προτού πλαστεί ο κόσμος. Πατέρα, δίκαιε κριτή, ο κόσμος δε σε γνώρισε, ενώ εγώ σε γνώρισα, κι αυτοί εδώ έχουν αναγνωρίσει πως μ’ έστειλες εσύ. Τους έκανα γνωστό το όνομά σου και θα συνεχίσω να τους το μαθαίνω, ώστε να είναι μέσα τους η αγάπη με την οποία με αγάπησες, όπως κι εγώ θα είμαι μέσα τους».