Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Τον Πλησίον τον βρίσκεις παντού

  • Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2019 - 09:00

Στο σημερινό ευαγγέλιο ο Ιησούς αρχίζει ένα μεγάλο ταξίδι που θα τον οδηγήσει στην Ιερουσαλήμ. Σε αυτό μετέχουν πολλοί, όχι μόνο ο Ιησούς με τους μαθητές του, αλλά και ένα πλήθος ανθρώπων, καθώς εκείνη την εποχή βάδιζαν όλοι σε καραβάνι, ούτως ώστε ο ένας να προστατεύει τον άλλον από τον κίνδυνο ληστών. Ο Ιησούς δεν αφήνει να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που του δίνονται για να εκπαιδεύσει και να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές του και το πλήθος που τον ακούει.

Πώς περιγράφει την αρχή του ταξιδιού ο Ευαγγελιστής Λουκάς

Τον καιρό εκείνο ένας νομικός θέλοντας να πειράξει τον Ιησού του είπε: «δάσκαλε τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;». Ο Ιησούς του απάντησε: «Τι γράφει στο Νόμο; Εσύ μελετάς το Νόμο. Ξέρεις λοιπόν τι γράφει». Και είπε ο νομικός: «Να αγαπήσεις τον Κύριο και Θεό σου με όλη σου την καρδιά κι όλη Σου την Ψυχή Κι Όλη Σου Τη Δύναμη Κι Όλο Σου Το Νου Και Να Αγαπάς Τον Πλησίον Σου Σαν Τον Εαυτό Σου». Τότε του αποκρίθηκε ο Ιησούς: «Πολύ σωστά απάντησες. Αυτά Να Κάνεις Και Θ’ Αποκτήσεις Την Αιώνια Ζωή». Ο νομικός, θέλοντας να δικαιολογηθεί γιατί έκαμε αυτή την ερώτηση στον Χριστό, ξαναρώτησε: «Και ποιος είναι για μένα ο πλησίον;».

Πήρε λοιπόν αφορμή από αυτή την ερώτηση ο Χριστός και είπε την εξής παραβολή:

Ένας άνθρωπος κατέβαινε από τα Ιεροσόλυμα προς την Ιεριχώ. Στο δρόμο έπεσε στα χέρια ληστών. Αυτοί αφού του πήραν όσα πράγματα είχε, του έκλεψαν και τα ρούχα, τον πλήγωσαν κι έτσι μισοπεθαμένο τον άφησαν στην ερημιά. Κατά σύμπτωση από εκείνον το δρόμο περνούσε ένας ιερέας. Αυτός είδε τον πληγωμένο, αλλά τον προσπέρασε χωρίς να τον βοηθήσει. Σε λίγο έφτασε στον τόπο εκείνο κι ένας λευίτης, δηλαδή νεωκόρος στο Ναό. Είδε κι αυτός τον πληγωμένο, αλλά κι αυτός έφυγε χωρίς να βοηθήσει. ΄Ένας περαστικός Σαμαρείτης όμως, πλησίασε και μόλις είδε τον χτυπημένο τον λυπήθηκε. Αμέσως, κατέβηκε από το ζώο του, περιποιήθηκε τις πληγές με κρασί και λάδι και τις περιέδεσε. Έπειτα τον φόρτωσε στο ζώο του και τον μετέφερε σ’ ένα πανδοχείο. Έδωσε μάλιστα στον ξενοδόχο αρκετά χρήματα και του είπε: «Περιποιήσου Τον Πληγωμένο Μέχρι Να Γίνει Καλά. Αν Σου Χρειαστούν Περισσότερα Χρήματα, Στο Γυρισμό Θα Σου Τα Δώσω».

Μετά ο Ιησούς ρώτησε τον νομικό: «Λοιπόν, Ποιος Από Τους Τρεις Φέρθηκε Ως Πλησίον Σ’ Αυτόν Τον Άτυχο Που Έπεσε Στα Χέρια Των Ληστών;». Κι εκείνος απάντησε: «Αυτός Που Έδειξε Ευσπλαχνία». «Πήγαινε Λοιπόν Και Κάμε Κι Εσύ Το Ίδιο», είπε ο Ιησούς (Πορεύου καί σύ καί ποίει ὁμοίως).