Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Η φωτιά της αλήθειας και της αγάπης

  • Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2019 - 09:58

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, ίσως στο πρώτο άκουσμά της μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς αλγεινή εντύπωση, ωστόσο ο Ιησούς με αυτά τα σκληρά λόγια δε θέλει να φοβερίσει, θέλει περισσότερο να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα του σήμερα που ζει ο κάθε μαθητής του.

«Σήμερα συμμετέχουμε στην ιστορία τόσο της ζωής μας και της γειτονιάς μας, όσο και της πόλης μας και του έθνους μας. Το σήμερα έχει αποφασιστική δύναμη και θα πρέπει να το ζούμε με πνεύμα θυσίας χωρίς αναβλητικότητα. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα να μην το αναβάλουμε για αύριο, γιατί αυτό που κάνουμε με κάποιον τρόπο προετοιμάζει και θεμελιώνει το αύριο», σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ακολουθεί απόσπασμα από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

«Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του, ήλθα για να φέρω τη φωτιά πάνω στη γη και τι θέλω; Να είχε ήδη ανάψει. Έω να βαφτιστώ σε ένα βάπτισμα και τι ανυπομονησία έχω μέχρις ότου αυτό συντελεστεί. Από τώρα και στο εξής μία οικογένεια με πέντε μέλη θα χωριστεί σε δύο παρατάξεις: τρεις εναντίον δύο και δύο εναντίον τριών.

«Ο πατέρας θα είναι αντίθετος με το γιο του κι ο γιος με τον πατέρα του· η μάνα με την κόρη της κι η κόρη με τη μάνα της· η πεθερά με τη νύφη της κι η νύφη με την πεθερά της».

Η φωτιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της ανθρωπότητας και όπως κάθε πραγματικό σύμβολο παγκοσμίου εμβέλειας έχει δύο σημασίες. Τόσο της καταστροφής και του θανάτου, όσο και της πηγής ζωής. Η φωτιά εκτός που καθαρίζει και καταστρέφει ό,τι είναι ξερό, συνάμα θερμαίνει, ζωογονεί, δίνει ενέργεια και θαλπωρή.

Ο Ιησούς, λοιπόν, με αυτές τις εικόνες που σοκάρουν προσπαθεί να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της στιγμής που ζουν οι μαθητές του τότε και τώρα και να επισημάνει πόσο αποφασιστική είναι αυτή η στιγμή, που δεν επιδέχεται αναβολή. Με τον ερχομό του, ο Ιησούς συγκρούεται με τις δυνάμεις του κακού, κατ’ ακολουθίαν και ο μαθητής δεν μπορεί να είναι λιγότερο του δασκάλου. Κι εκείνος με τη σειρά του καλείται να αγωνιστεί ενάντια κάθε μορφής κακού. Πρέπει να πάρει μια θέση ξεκάθαρη, ειλικρινή χωρίς συμβιβασμούς.