Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Η τόλμη και η ευφυία στην υπηρεσία του Ευαγγελίου

  • Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:47

Το κεντρικό θέμα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής είναι η τόλμη και η ευφυία στην υπηρεσία του Ευαγγελίου και ειδικότερα στη διαχείριση των αγαθών.

Μας λέει το ευαγγέλιο κατά Λουκά «Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Κάποιος πλούσιος άνθρωπος είχε ένα διαχειριστή, τον οποίο του κατηγόρησαν ότι διασκορπίζει τα υπάρχοντά του. Τον φώναξε τότε και του είπε: "τι είναι αυτά που ακούω για σένα; Δώσε λογαριασμό για τη διαχείρισή σου, διότι δεν μπορείς να είσαι άλλο διαχειριστής μου". Τότε είπε μέσα του ο διαχειριστής: "τι να κάνω, αφού ο κύριός μου μού αφαιρεί τη διαχείριση; Να σκάβω, δεν έχω τη δύναμη. Να ζητιανεύω, ντρέπομαι. Ξέρω τι θα κάνω, ώστε, όταν θα φύγω απ' τη διαχείριση, να με δεχτούν στα σπίτια τους". 

Κάλεσε τότε όλους τους χρεοφειλέτες του κυρίου του και είπε στον πρώτο: "πόσα χρωστάς στον κύριό μου;" Εκείνος του είπε: "εκατό βαρέλια λάδι". Του λέει ο διαχειριστής: "πάρε τα γραμμάτιά σου και κάθισε γρήγορα να γράψεις πενήντα". Μετά είπε στον άλλο: "κι εσύ πόσα του οφείλεις;" Κι αυτός του είπε: "εκατό σακιά σιτάρι". Λέει ο διαχειριστής και σ' αυτόν: "πάρε τα γραμμάτιά σου και γράψε ογδόντα". Κι ο κύριος επαίνεσε τον άδικο διαχειριστή, επειδή ενήργησε έξυπνα. Διότι τα τέκνα αυτού του κόσμου, στις σχέσεις τους με τη γενεά τους, είναι εξυπνότερα απ' τα τέκνα του φωτός. Κι εγώ σας λέω: αποκτήστε για τον εαυτό σας φίλους απ' το μαμωνά της αδικίας, ώστε, όταν αυτός τελειώσει, να σας δεχτούν στις αιώνιες κατοικίες. Αυτός που φαίνεται πιστός στα λίγα, θα είναι πιστός και στα πολλά. Αν, λοιπόν, δε φανήκατε πιστοί στον άδικο μαμωνά, ποιος θα σας εμπιστευθεί τον αληθινό πλούτο; Κι αν δε φανήκατε πιστοί σ' αυτό που ήταν ξένο, ποιος θα σας δώσει αυτό που σας ανήκει;

Κανένας δούλος δεν μπορεί να δουλεύει σε δυο κυρίους. Διότι, ή τον ένα θα μισήσει και τον άλλο θα αγαπήσει, ή τον ένα θα προτιμήσει και τον άλλο θα περιφρονήσει. Δεν μπορείτε να είστε δούλοι του Θεού και του μαμωνά».