Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Η μετάνοια οδηγεί τον άνθρωπο στη Θεία φώτιση

  • Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2020 - 10:55

Ο Ιησούς αρχίζει τη δράση του από τη Γαλιλαία μια περιοχή που δεν έχαιρε καμίας ιδιαίτερης εκτίμησης από τους καλώς σκεπτόμενους Ιουδαίους γιατί ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών. Ο Ιησούς ξεκινά από αυτό το περιβάλλον που είναι ανοιχτό σε καθετί νέο και δεν αμύνεται εκ των προτέρων απέναντί του. Ξεκινάει με μία απλή πρόσκληση που συνάμα είναι και ένα μανιφέστο.

«Μετανοείτε, γιατί έφτασε η βασιλεία των ουρανών».

Στην παρακάτω περικοπή, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος εκθέτει την αρχή της δημόσιας δράσης του Ιησού.

«Όταν έμαθε ο Ιησούς πως συνέλαβαν τον Ιωάννη, έφυγε για τη Γαλιλαία. ᾿Εγκατέλειψε όμως τὴ Ναζαρέτ καὶ πήγε κι έμεινε στὴν Καπερναούμ, πόλη ποὺ βρίσκεται στὶς όχθες τῆς λίμνης, στὴν περιοχή τῶν φυλών Ζαβουλών καὶ Νεφθαλείμ. ῎Έτσι πραγματοποιήθηκε ἡ προφητεία τοῦ ῾Ησαΐα ποὺ λέει· Η χώρα τοῦ Ζαβουλών καὶ ἡ χώρα τοῦ Νεφθαλείμ, εκεί ποὺ ὁ δρόμος πάει γιὰ τὴ θάλασσα καὶ πέρα ἀπὸ τὸν ᾿Ιορδάνη, ἡ Γαλιλαία ποὺ τὴν κατοικούν ειδωλολάτρες, εκεί αὐτοὶ ποὺ κατοικούνε στὸ σκοτάδι είδαν φως δυνατό. Καὶ γιὰ όσους μένουν στὴ χώρα ποὺ τὴ σκιάζει ὁ θάνατος, ανέτειλε ένα φως γιὰ χάρη τους. ᾿Απὸ τότε άρχισε κι ὁ ᾿Ιησούς νὰ κηρύττει καὶ νὰ λέει· «Μετανοείτε γιατί έφτασε ἡ βασιλεία τοῦ Θεού».

Καθώς ο Ιησούς περπατούσε στην όχθη της λίμνης της Γαλιλαίας, είδε δύο αδέρφια, το Σίμωνα, που τον έλεγαν και Πέτρο, και τον αδερφό του τον Ανδρέα, να ρίχνουν τα δίχτυα στη λίμνη, γιατί ήταν ψαράδες. «Ακολουθήστε με», τους λέει, «και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Κι αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα και τον ακολούθησαν.

Προχωρώντας πιο πέρα από ’κει, είδε δύο άλλους αδερφούς, τον Ιάκωβο, γιο του Ζεβεδαίου, και τον αδερφό του τον Ιωάννη. Βρίσκονταν στο ψαροκάικο μαζί με τον πατέρα τους το Ζεβεδαίο και τακτοποιούσαν τα δίχτυα τους. Τους κάλεσε, κι αυτοί άφησαν αμέσως το καΐκι και τον πατέρα τους και τον ακολούθησαν.

Ο Ιησούς περιόδευε όλη τη Γαλιλαία. Δίδασκε στις συναγωγές τους, κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τον ερχομό της βασιλείας του Θεού, και γιάτρευε τους ανθρώπους από κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία».